Fort van Eben-Emael

Eben Emael 1De reus onder de forten. Da’s het minste wat je er van kan zeggen. Het fort is zo wat 75 hectare groot of even groot als 150 voetbalvelden. Het Belgische leger bouwde deze kolos in de periode 1932-1935. Het grootste fort van Europa zou dienen om een zwak punt in de Belgische defensie tegenover Duitsland te versterken. Een indrukwekkend tunnelstelsel van 5.5 km verbond alles met elkaar. Militaire experts van verschillende landen waren het er over eens. Dit was één van de sterkste forten van Europa. Slechts één woord om het te typeren: oninneembaar!  In theorie wel ja. Maar…

De ondergrondse ‘stad’ werd uitgehouwen in de mergelgrotten aan de Maas. Deze kazerne onder de grond diende om een garnizoen van 1.200 militairen onder te brengen. Alles was aanwezig: slaapzalen, keuken, machinekamer, douches, waszalen, hospitaal, waterputvoorraadkamers, enz.  Deze vestiging was klaar voor de verdediging.

Op 10 mei 1940 begint WOII en diezelfde dag slaagden 86 goed geoefende Duitse militairen erin om het fort via in een “dode hoek” (namelijk bovenop het fort) in te nemen. Ze kwamen met zweefvliegtuigen uit onverwachte hoek. Door de verrassing, snelheid en innovatieve militaire technieken werd het fort in amper vijftien minuten uitgeschakeld. Na anderhalve dag belegering moest het fort capituleren…

Het fort bleek amper beschermd te zijn tegen luchtaanvallen. Er was geen periscoop voorhanden voor de koepel, er waren onvoldoende explosieven aanwezig voor de afgrendeling van een gang en er waren veel te weinig telefoontoestellen aanwezig…

Het leger dacht dat de Duisters over land zouden binnenvallen en dit via Maastricht…Kortom, ze hadden de mogelijkheid niet overwogen dat de Duitsers langs een andere kant zouden komen en de aanval vanuit de lucht konden inzetten.

De oorlog was amper begonnen en dit bastion ging roemloos ten onder. Op een kwartier tijd. Pijnlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s