Cityhoppen van Genk naar Gent

DSC_2969Van Genk naar Gent. ’t Is één lettertje verschil maar qua beleving is er een wereld van verschil tussen beiden steden. Niet moeilijk gezien de ene een piepjonge stad is en de andere stokoud.
Ik ben er al ettelijke keren geweest maar deze keer met mijn eigen, privé, pur sang Local! En het zijn de geboren en getogen Gentenaren die hun stad kunnen tonen tot in de meest verborgen leuke hoekjes. Tijd voor een Limburg Loont gaat vreemd in Gent. En tijd voor een grondige toer van de stad.

DSC_2922Als ik Gent mag omschrijven met een cliché dan is het dat het een heel bruisende stad is. Zelfs op zondag als de meeste winkels toe zijn dan leeft de stad. De studenten, de toeristen, de Gentenaren trekken de stad in om te doen wat ze willen doen. Als ik Gent met Brugge vergelijk dan vind ik de binnenstad van Brugge eerder een groot openluchtmuseum. Maar ik ben subjectief. Dankzij Local Ilse nog meer. Zij heeft me nog meer besmet met de schoonheid van en de liefde voor Gent. ;o)

DSC_3020  DSC_3021

Hierbij enkele highlights.

DSC_2845De boekenmarkt op de Ajuinlei. Zo ver je kan kijken en ruiken: oude boeken die van zolder gehaald zijn om een nieuwe eigenaar te vinden. Naast de Leie is het grasduinen langs de kraampjes. De vergelijking met de boekenkraampjes naast de Seine in Parijs is snel gemaakt. Deze boekenmarkt is er jammer genoeg enkel op zondagen in de vakantie.

 

 

DSC_2878Als je langs de Ajuinlei wandelt, stap dan zeker binnen bij Think Twice. Een heel leuke tweedehands kledingswinkel. Een must voor alle vintageliefhebbers. Voor mij een leuke ontdekking en een verrassing op vlak van kleurrijke kleding.

 

 

 

DSC_3002

Aan de Lievenkeskaai was een gezellig feestje aan de gang. Op de maten van wereldmuziek werd gedanst en gevierd. Om af te koelen sprong zo nu en dan een danser in de Leie.

DSC_3056We komen langs de snoepwinkel Temmerman aan de Kraanlei. Dit 19de-eeuwse snoephuis is een begrip. De Muiletrekkers, punaises, toverbollen, O. Lieve Vrouwe-Kloefjes en andere zoetigheden kleuren de authentieke winkel. En natuurlijk ook de bekende Cuberdons, oftewel de Gentse neuzekes, zijn hier een vaste waarde!

DSC_3054Een beetje verder langs deze Kraanlei tref je de winkel Louise & Madeleine aan. In deze cadeauwinkel vind je unieke artikeltjes met een romantische toets en ook met een knipoog naar vroeger. Als je de winkel binnenkomt, lijkt het of je een pastelkleurig poppenhuis binnenwandelt.

 

DSC_3033
Oesterliefhebbers kunnen in het weekend oesters-uit-het-vuistje eten aan de Groetenmarkt. De kraam van ‘Au bon Vivant’ serveert ze je met plezier.

DSC_2853Ook aan de Blauwe Kiosk kan je aperitieven met een oester in de hand. Deze kiosk dateert van 1885 en was toen een krantenkiosk. Nu blijft het volk er iets langer rondhangen. De kiosk heeft namelijk een leuke herbestemming gekregen als oester- en aperitiefbar.

 

 

DSC_2887Honger? Wij natuurlijk ook. En dat net op het ogenblik dat wij aan Lucy Chang (Jakobijnenstraat) stonden. Toevallig. Snel even een overheerlijke noedelssoep eten en dan weer op pad.Dorst? Tja, daar is geen aanraden aan. Keuze te over!

DSC_2971We komen langs de Blue Poodle Gallery. In eerste instantie worden we niet aangetrokken door de naam maar door de kunstwerken/dierenfiguren die de galerij buiten heeft staan. Ze zijn volledig gemaakt uit bestek.

 

 

 

DSC_2941Het ‘Bij Sint-Jacobs’-plein is ook één van die vele leuke pleintjes in de binnenstad. Het is hier gelukkig iets rustiger. Ideaal om een terrasje te doen bij de kleurrijke gevels. De Gentenaren hebben dit plein omgedoopt naar het ‘Lieve kleine Piranha’-plein. Ze konden geen leuker plein kiezen om een ode te brengen aan dit liedje van opper-Gentenaar Luc De Vos.

Als je een stad bezoekt, neem nu Gent, dan is het beste wat je kan doen om je stadsplan en –gids even te vergeten en rond te zwerven. Je komt vanzelf langs de leukste pleinen en de meest originele etalages van boetiekjes. Ik heb net hetzelfde gedaan hetzij onder begeleiding van een Gentse local! Dank je Ilse! Enne, wanneer gaan we terug?