De Jezuïetenberg

uitstap 6juni2015 034Heb jij al eens gehoord van de Jezuïetenberg? Deze berg ligt net buiten het centrum van Maastricht, op een boogscheut van de Belgische grens. In de verte zie je de kerktorens van Maastricht. Ik had er nog nooit van gehoord. Hoewel ik er zonder het te weten al een aantal keren langsheen gewandeld ben. De ingang van deze berg is redelijk gecamoufleerd vandaar dat je deze voorbij loopt zonder te weten wat een schatkamer zich achter de deuren bevindt. Je komt er niet zo maar binnen.

uitstap 6juni2015 061
De Jezuïetenberg is enkel toegankelijk op afspraak én met gids. Dit onderaards museum wordt vakkundig bewaakt en bewaard tegen het massatoerisme.
Van 1704 tot in 1880 werd in deze Jezuïetenberg (onderdeel van de Cannerberg) mergel ontgonnen. Deze mergelblokken dienden als bouwstenen voor de gebouwen in de omgeving. Door deze ontginning is een kilometerslang netwerk aan gangen ontstaan in deze berg.

uitstap 6juni2015 020De paters Jezuïeten uit Maastricht hebben dit unieke gangenstelsel omgetoverd tot één van de mooist bewerkte kalksteengroeven ter wereld! En dan te weten dat er zo’n onderaardse schatkamer op een tiental kilometers ligt van thuis zonder er ooit van gehoord te hebben.

uitstap 6juni2015 053Van 1860 tot 1960 trokken studenten theologie en filosofie van de Jezuïetenorde in Maastricht op hun vrije woensdagnamiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie. Ze brachten het doolhof van ettelijke kilometers in kaart en versierden de kalkstenen wanden met houtskooltekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken. Kunstwerken waar ogen en mond wagenwijd van openvallen.

uitstap 6juni2015 011Verder hakten zij een groot aantal reliëfs en beelden uit in de mergelwanden. Hun inspiratie was onuitputtelijk alsook hun talent. Vaak zie je godsdienstige thema’s maar ook exotische taferelen en nagemaakte werken van de grote meesters. Je ziet er Boeddhabeelden, een heuse kapel, landkaarten, etc.

 

 

uitstap 6juni2015 043Of de verbazing en de verrassing nog niet groot genoeg zijn dan tref je een nagebouwd stuk van het Alhambra aan, compleet met werkende fontein en vijver.

uitstap 6juni2015 046
Er zijn meer dan 400 van deze kunstwerken gemaakt verspreid over heel het netwerk. Onze gids leidde ons gedurende anderhalf uur langs een twintigtal. In de gangen was niets te bespeuren van moderne beschaving. De gids begeleidde ons met een olielamp in de hand. Door deze belichting werd er een bijzondere sfeer gecreëerd.

DSC_2503In de groeve heerst een constante temperatuur van 10°C bij een luchtvochtigheid van 98 %.  Redelijk koud als je op zomerse temperaturen gekleed bent. Zijt maar zeker dat je vergeet te bibberen op zo een uitzonderlijke locatie.

Na het vertrek van de Jezuïeten uit Maastricht werd het beheer en onderhoud van de groeve in 1968 overgedragen aan de Stichting Jezuïetenberg. Zij dragen zorg voor dit erfgoed en geven rondleidingen voor een beperkt aantal bezoekers per jaar. Kwestie dat alles in de opperbeste staat bewaard blijft. En ze hebben overschot van gelijk!

Zie http://www.jezuietenberg.com