De Fruitfabriek

Foto's Blog 131Fruitbedrijf Jansen-Drossin specialiseert zich in de teelt van zacht fruit. Frambozen, bramen, blauwe bessen, aardbeien, … noem maar op. Het bloeit en groeit hier welig. Op vaste data kan je een rondleiding volgen. Ik wilde een kijk achter de schermen van een fruitfabriek. Dus hup, op pad met gids Maria. En dit zijn de fruit-wist-je-datjes die ik er opgestoken heb.
Foto's Blog 105 Weet jij hoe een bij weet op welke bloem hij zijn nectar moet halen? Bijen hebben een heel vernuftig en efficiënt systeem om te weten waar ze moeten zijn. Hiermee kunnen ze doelgericht op een bloem afvliegen om er de nectar van af te halen. Gelukkig maar want anders kan één enkele bij uren bezig zijn, op zoek naar een bloem met nectar. Awel, als bijen in de lucht vliegen dan worden ze lichtjes positief geladen. Als deze bij dan een bloemetje bezoekt dat nog niet bezocht is door een andere bij is dan is deze bloem nog ietwat negatief geladen. Na het bezoek van de ‘positieve’ bij is de bloem als het ware geneutraliseerd. Kortom, een signaal voor de collega bij dat hij het op een ander moet gaan zoeken. Positieve bij en neutrale bloem, dat stoot af!

Foto's Blog 096 Je komt deze houten bakken overal tegen in Borgloon. In vaktermen is dit een palox. Zoals van pallet + box. Zo simpel kan het zijn. Deze kisten worden tijdens de pluk gevuld om vervolgens naar de veiling te gaan. Of om terug naar het fruitbedrijf te gaan voor stockage in hun frigo’s.

Foto's Blog 129 Als je langs de perenbomen loopt dan zie je dat alle stammen een inkeping hebben onderaan hun stam. Ze hebben er een slip ingehakt. Net groot genoeg om de boom niet te laten omvallen. Het ziet er vreemd uit. Maar op deze manier houden ze de boom voor de gek.

De boom voelt dat hij beschadigd is en denkt dat hij doodgaat. Hij neemt hieruit de conclusie: ‘ah bon, mijn einde is nabij, ik ga nog massaal produceren voor ik naar de perenboomhemel ga.’ De boom gaat door de hak uit in de stam harder werken om meer vruchten te produceren.

In de boomgaarden wordt er nog meer voor de gek gehouden. Dit doen ze door feromonenverwarring. De bedoeling hiervan is dat ze de kopjes van de perenbladvlo knettergek maken. Deze vlo is ongwenst in de fruitgaard. De fruitboer hangt feromonen tussen de fruitbomen. Deze stof geeft signalen af dat er vrouwtjes in de buurt zijn. En wat meer heeft een hitsige mannelijke vlo nodig dan een vrouwelijke soortgenoot? De man-vlo snuift deze stof op en denkt dat hij ongelofelijk gaat scoren omdat er vrouwtjes in de buurt zijn. Eens aangekomen bij deze feromonenvallen, merkt de vlo dat er geen vrouwtjes te bespeuren zijn. Ontgoocheld druipt hij af en verlaat de boomgaard maar door het contact met de feromonen hangt hij zelf vol. De eerste de beste mannelijke vlo die de geur van zijn collega opvangt, reageert identitiek: mmmm, vrouwtje in de buurt, jieha! En deze ongelukkige vlo is hetzelfde lot beschoren. Want hij volgt uiteindelijk een mannetjes-vlo die vol hangt met feromonen en verlaat zo de boomgaard. De fruitbomen blijven gevrijwaard van deze perenbladvlo. En op een plaats verder op ligt een hoop mannetjesvlo zwaar bedrogen onder de feromonen. Het kan tegensteken als je een vlo bent.

Foto's Blog 097 BelOrta is de grootste coöperatieve veiling van Europa. Deze veiling is het resultaat van een fusie tussen de Mechelse veilingen en die van Borgloon. BelOrta is een samenstelling van België – O van moooi, Horta oftwel tuin. Kortom de naam verwijst naar het mooiste uit de Belgische tuinen!

Op het fruitbedrijf Jansen-Drossin groeit vooral zacht fruit. Je zal hier tijdens de pluk vooral vrouwen zien plukken. Tja, onze fijne handen zijn namelijk beter geschikt voor zacht fruit dan die van de mannen. Tijdens de drukke periodes (september-oktober) zijn er om en bij de 150 plukkers aanwezig op het fruitbedrijf. Voornamelijk afkomstig uit Polen. Zij verblijven op het bedrijf zelf gedurende een periode van 10 weken alvorens terug te keren naar het thuisland.

Ik ben zelf geen favoriet van het zacht fruit. Blijkbaar ben ik niet uniek omdat wij, Belgen, in het algemeen niet zo een grote zacht fruit-eters zijn. Weet je wie wel? De Scandinaviërs! Omdat het in het Noorden vaak koud en donker is, zouden ze de voorkeur geven aan zacht fruit. Het brengt een vleugje zonlicht op hun bord. De bramen en frambozen groeien bij Jansen-Drossin in potten. Ondanks dat de grond in Haspengouw enorm vruchtbaar is, verkiest het zachte fruit voor een specifieker grond om op te groeien. Al deze wist-je-datjes zijn hoogstwaarschijnlijk een evidentie voor iedereen die ook maar iets van fruit afweet. Maar voor een stadsmeisje uit de mijnstreek, heb ik ’t één en ’t ander bijgeleerd. :o)

Foto's Blog 103 Serre met honderden potten frambozen die bijna rijp zijn. Nog even wachten!Foto's Blog 111 Foto's Blog 123   Fruitbedrijf Jansen-Drossin Wil je graag een rondleiding volgen in een fruitbedrijf? Kijk dan op http://www.borgloon.be voor de data.