Abdijsite Herkenrode XL

Foto's Blog 190Onlangs verdwenen de laatste stellingen in Herkenrode en herrees de abdijsite. Na een jarenlange restauratie ga ik het eindresultaat bewonderen. Ik was al onder de indruk toen ik maanden geleden een bezoek bracht aan het belevingscentrum. Mijn verbazing was groot toen ik de afgewerkte site zag! Ik heb de site grondig en goed (her)ontdekt. Jij ook al?

Foto's Blog 009

Foto's Blog 029Een brokje geschiedenis in een notendop: in 1217 kwam in Herkenrode de eerst vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in onze contreien. Het was meteen ook de rijkste abdij van de streek. Aan het hoofd van deze abdij stonden adellijke dames. Zij leidden vaak een leven dat bij hun afkomst pasten.
Tot aan de Franse Revolutie zijn de cisterciënzers “heer en meester” in deze abdij. Na de verkoop van de site in 1796 gaat het regelrecht achteruit met de abdij.

Tot in de jaren ’90. Dan werd besloten om het tij te keren en kocht de Vlaamse Overheid een deel van de abdijsite. Uiteraard was het de hoogste tijd voor een grondige restauratie van de resterende gebouwen. Wetende dat de site door de tijd heen gereduceerd was tot een ruïne. Bloed, zweet en tranen moet het gekost hebben om alles in zijn oude glorie te herstellen. Maar toch ook wel veel tijd, … en ja, ook veel geld. Maar na 15 jaar in de stellingen te staan, is alles klaar voor de toekomst. Een bescheiden maar een welgemeende dank u om er zo’n indrukwekkende site van te maken!

Voila, bijna 800 jaar geschiedenis vervat in enkele regeltjes. Helaas doe ik de boeiende geschiedenis van Herkenrode hier oneer mee aan. Ik vind dat je het zelf moet ontdekken natuurlijk! :o)

In het belevingscentrum kom je meer te weten over de invloed die de abdij op de streek had. Een abdis vertelt je haar verhaal en dat van de abdij. Je zal merken dat het leven in Herkenrode eentje was van grote hoogtes maar ook van laagtes.
Foto's Blog 026
Foto's Blog 013

Foto's Blog 037

Foto's Blog 058Naast het belevingscentrum besteedt Herkenrode heel veel aandacht aan de kruiden- en inspiratietuin. Je hebt twee gedeeltes in deze tuin. Eén gedeelte met geneeskrachtige kruiden en een tweede gedeelte met de gebruikskruiden. De honderden kruiden van beide categorieën zijn mooi verdeeld in verschillende tuinkamers. Hier zie je niet hoe het vroeger was. De tuin is een hedendaagse kruidentuin. Kruiden zijn van alle tijden. Eeuwenlang gebruiken mensen kruiden omwille van hun geneeskrachtige eigenschappen of in de keuken om de gerechten op smaak te brengen. Natuurlijk ook in de tijd van de abdissen.

De tuin bevat allerlei kruiden letterlijk in alle kleuren en geuren. Hier en daar zal je een aantal kruiden herkennen. Let zeker op de namen van de kruiden! En ruik vooral!

Foto's Blog 079

Foto's Blog 099

Foto's Blog 070

A Quiet ViewFoto's Blog 136Het kunstwerk van Hans Op de Beeck, A Quiet View, staat middenin het hart van de site. Een strakke, rechthoekige ‘doos’ op het plein prikkelt jouw nieuwsgierigheid, het trekt je aan en  verleid je om naar binnen te gaan. De doos verklapt zijn inhoud niet langs de buitenkant, des te groter is de verrassing als je binnen bent. Eens je oog in oog staat met het werk dan boeit het. Maar het bedriegt je tegelijkertijd. Een trompe l’oeil om ‘U’ tegen te zeggen. Ferm fascinerend is het!
Het contrast met de eeuwenoude site die er buiten ligt, kan onmogelijk groter zijn. Maar A Quiet View gaat over stilte en bezinning. Hiermee linkt Hans Op de Beeck op prachtige manier zijn werk met de oude abdijsite.

Foto's Blog 022
Zet je op het terras van de voormalige paardenstallen, bestel een Herkenrode Trippel of een Herkenrode Bruin en geniet! En bedenk wanneer je zal terug komen voor een wandel- of fietstocht in de omgeving.

Foto's Blog 020

Foto's Blog 018