Mijndepot in Waterschei

Foto's Blog 286
Elke zondagnamiddag neemt een oud-mijnwerker je mee doorheen de wondere wereld van de Genkse ondergrond. Hij deelt zijn ervaring uit eerste hand. Ik trek grote ogen als ik zie wat een aantal van deze voormalige mijnwerkers en nu vrijwilligers in elkaar gestoken hebben in het Mijndepot.
Hoed af voor dit handje vol mannen die ons industrieel erfgoed zo goed in leven houdt! Ik geef je hierbij een kort inkijk in het Mijndepot en dat is nog maar een fractie van hetgeen er te zien is.
Als je in het café van het mijndepot binnenkomt, hangt er een gezappige sfeer onder de aanwezigen. Het industriële kader van dit voormalige mijnmagazijn is uniek. De vrijwilligers zijn hier met hart en ziel in de weer. De passie druipt ervan af en dat steekt aan. Als je rondkijkt, zie je overal herinneringen aan de mijn en de mijnwerkers. Door de jaren heen hebben de mannen van het mijndepot een hele verzameling bijeen gesprokkeld.

Foto's Blog 289
Foto's Blog 293 Foto's Blog 295
Eens de gids/vrijwilliger/oud-mijnwerker/Bartelo ons meeneemt door de deuren van het Mijndepot, zijn we vertrokken voor een trip doorheen zijn mijnverhaal. Met mijnwerkershelm voor iedereen en Bartelo helemaal in mijnwerkersoutfit is het net echt.
Wat is mijn verbazing groot! Wat een huzarenstuk moet dit geweest zijn voor het vrijwilligersteam om zo een expo in elkaar te steken! Ik kan niet anders dan een ‘amaaai..’ uitstamelen en eens met mijn ogen knipperen om scherp te stellen op alle machines en gebruiksvoorwerpen die er staan. Niet te geloven. Heel indrukwekkend. Oke, het is niet het Mijnmuseum van Beringen.
Maar toch, dit is kleinschaliger maar minstens even indrukwekkend als je de verzameling ziet en bijhorend verhaal hoort.

Foto's Blog 308 Foto's Blog 321
Als je Bartelo hoort vertellen dan lijkt het alsof hij de tijd van zijn leven gehad heeft in de ondergrond. Niets is minder waar natuurlijk. Het is hard en ongezond werk en dit onder erbarmelijke omstandigheden. Maar de fierheid en de trots waarmee hij vertelt over zijn werk in de mijn is best wel ontroerend. Wetende dat hij mee gedraaid heeft in die industrie die Genk en Limburg heeft groot gemaakt, maakt mij ook wel trots op Bartelo en de zijne.
Foto's Blog 301  Foto's Blog 303
Achter het mijngebouw van Waterschei ligt een prachtig park. Het pad leid je naar de top van de terril. De weg naar de top is zo mooi als het uitzicht van bovenop de terril. Een uniek stukje Genks groen.
Foto's Blog 340
Foto's Blog 343 Foto's Blog 369 Foto's Blog 341

Mijndepot Waterschei
André Dumontlaan 67
3600 Genk
http://www.mijndepot.be
Wil je op stap met een oud-mijnwerker?
Dat kan elke zondag om 14u30