De commanderij van Gruitrode

Foto's Blog 674

In Meeuwen-Gruitrode ligt één van de verborgen parels van Limburg: de commanderij van Gruitrode. Vandaag opende Meeuwen-Gruitrode het toeristisch seizoen. Ter gelegenheid hiervan openden de deuren van de commanderij voor een unieke kijk achter de schermen. Als muren konden praten dan hadden de muren van deze waterburcht het één en het ander te vertellen over het leven van zijn beroemde en beruchte eigenaars en bezoekers…

Van 1416 tot 1801 was dit waterkasteel van de Duitse Orde. Deze Duitse ridderorde had zijn hoofdzetel in de landcommanderij van Alden Biesen. De commanderij (kasteel met bijhorende landerijen) van Gruitrode was één van de 12 onderhorige commanderijen van Alden Biesen.

Foto's Blog 634De commanderij van Gruitrode lag vroeger op een drukke handelsweg tussen Maastricht en Den Bosch. Veel van de edelen en de gegoede passanten hielden halt in Gruitrode. Gegarandeerd werden ze altijd rijkelijk ontvangen door de residerende commandeur. De kasteelheer, een ridder, had de gelofte afgelegd van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid. Maar de theorie en de praktijk… Laten we zeggen dat deze drie geloften vakkundig en veelvuldig met de adellijke voeten getreden werden. De ene gelofte nog meer dan de andere. Als je het postuur van één van de bekendste commandeurs Van Wassenaar ziet… Wel, dan zie je dat de man geen honger moest lijden…

Eén van de meest bekende bezoeksters was de 17-jarige Mary Stuart, de latere koningin van Engeland. Er werden noch kosten, noch moeite gespaard om de tiener naar behoren te ontvangen.

De commanderij zoals ze er vandaag uitziet, is het resultaat van ettelijke veranderingen. En de huidige, overgebleven gebouwen zijn nog maar een fractie van het oorspronkelijke complex. Desondanks spreekt het kasteel enorm tot de verbeelding. Het is een boeiend verhaal van (zogezegde?) ondergrondse tunnels tot de decadente feestjes die er gehouden werden.

De verhalen over de bewoners zijn nog het meest fascinerend! Graven, een echte vechtersbaas, een dokter, een meester-oplichter, noem maar op. Kortom, een hele resem kleurrijke figuren heeft hier gewoond. Elk van hun heeft zijn eigen stempel gedrukt op het complex. Elke bewoner had grootste plannen met het gebouw. Deze konden vaak niet uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld omwille van overlijden of omdat de eigenaar in de gevangenis belandde wegens criminele praktijken.

Foto's Blog 671De laatste eigenaars, de familie Van Megchelen, heeft ook het één en het ander aangepakt in de commanderij. Mevrouw Van Megchelen verwijst naar haar verfraaiingswerken met de volgende woorden  ‘het cosmetisch opleuken van het kasteel’.
Zij schonk het pand in 2012 voor 99 jaar erfpacht aan Meeuwen-Gruitrode. Helaas, is er tot op de dag vandaag nog geen nieuwe bestemming gegeven aan dit kasteel. En is het slechts enkele momenten per jaar open. Wat een zonde als je het mij vraagt! Dit decor vraagt er gewoon om om gebruikt te worden voor tal van leuke activiteiten! Van kasteelconcerten tot verrassende rondleidingen! Ik ken alvast twee gidsen, Kris en Chris, die staan te popelen om samen met jou doorheen het kasteel te gaan!
Schrijf het weekend van 29 en 30 augustus (Royse feesten) alvast in je agenda. Dan gaan de deuren weer open om zijn geheimen prijs te geven.

Foto's Blog 637Foto's Blog 646  Foto's Blog 641 Foto's Blog 664 Foto's Blog 665 Foto's Blog 668 Foto's Blog 673
Commanderij van Gruitrode
Weg naar Opoeteren 2
3670 Meeuwen-Gruitrode