Stijlvol logeren op een ander loont

NouéIn de Rhônevallei, op een boogscheut van Lyon, liggen enkele verborgen parels van chambres d’hôtes. In het departement Rhône-Alpes bevinden zich een aantal gastenverblijven die uniek zijn in hun soort omwille van hun locatie en inrichting. Als je de deur van deze chambre d’hôtes opent, sta je oog in oog met prachtig ingerichte verblijven. Er overvalt je een gevoel van verwondering en verbazing dat er mensen zijn die over zoveel creativiteit beschikken om een ruïne of hun eigen woning om te toveren tot een luxueus ingericht gastenverblijf. Het interieur van deze chambre d’hôtes is met zo’n ongelofelijke zorg en oog voor detail gedecoreerd dat het wel lijkt alsof ze uit een interieurmagazine geplukt zijn. Doe er de joviale en hartelijke ontvangst van de uitbaters bij en het enige wat op jouw to do-lijst mag staan is in stijl ontspannen en genieten. Het is een plezier om ze te ontdekken en een genoegen om er te verblijven. Ontdek deze unieke charmeverblijven in de Rhônevallei.

Clos de Source 7Het land van de gouden stenen
In de buurt van Lyon, in het zuiden van de Beaujolais, liggen de dorpjes met de gouden stenen. De huizen in deze dorpjes zijn gebouwd met okergele stenen. Deze kalkstenen zijn typisch voor de streek. Het zijn de ijzeroxiden in deze stenen die er voor zorgen dat ze verschillende tinten van goud krijgen. Een prachtige speling van de natuur. In het zonlicht lijken deze dorpjes op goudklompen die her en der in het landschap gedropt zijn. Deze middeleeuwse dorpjes stralen een warme gloed uit en vormen een mooi contrast met de omliggende wijngaarden van de Beaujolais. De vergelijking met Toscane werd algauw gemaakt en de bijnaam ‘het kleine Toscane van de Beaujolais’ was een feit. Er zijn een veertigtal dorpjes die volledig opgetrokken zijn met deze goudkleurige stenen. Ville-sur-Jarnioux behoort tot deze dorpjes. Het is in dit dorp dat je in een uniek ‘huis met gouden stenen’ kan overnachten.

Clos de Source 5Een gastenverblijf buiten categorie
Maison d’hôtes Le Clos des Sources kreeg van Gîtes de France, het netwerk van Franse gastenverblijven, de hoogste waardering van 5 épis. Zeg maar het equivalent van een hotel met vijf sterren. Het is een beetje een gastenverblijf buiten categorie. De locatie geeft je het gevoel alsof je een hoekje in het paradijs ontdekt hebt. Deze 16de eeuwse hoeve is opgetrokken in de typische ‘gouden’ stenen uit de streek, les pierres dorées. Dankzij deze warme okerkleuren straalt het gebouw een zekere gezelligheid uit. In de zomer kan je ontbijten in de tuin tussen rozenstruiken en lavendel en met zicht op het zwembad. Je merkt onmiddellijk dat de lat hier heel hoog gelegd wordt op vlak van inrichting en kwaliteit.

Clos de Source 6

Le Clos des Sources Bonave
69640 Ville-sur-Jarnioux
http://www.leclosdessourcesbonave.fr

 

 

 

 

Slow time, slow food
Het maison d’hôtes, La Source Dorée, is gelegen in Saint-Pierre-la-Palud op een dertigtal kilometer van Lyon in ‘het land van de gouden stenen’. Dit statige, okerkleurige herenhuis ligt op de top van een heuvel omgeven door de natuur.

La Source Dorée 1Dankzij de vele grote ramen valt het licht genereus binnen in deze maison d’hôtes. Op de kamers geniet je van het panoramische zicht op de heuvels en het omliggende park. De kamers zijn licht en luchtig. Ze zijn genoemd naar de seizoenen en zijn ingericht volgens de kleuren van de seizoenen. Kortom kamers om in weg te dromen. Het is duidelijk dat hier geleefd wordt op het ritme van de natuur en de seizoenen. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van ecologische producten. Zelfs bij de inrichting zorgde het koppel ervoor dat er zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen gebruikt werden. Op de gastentafel komen de lekkerste streek- en bioproducten. Slow food is al wat de klok slaat op dit adres.

La Source Dorée 4 Je kan je hier ontspannen in de natuur en genieten van het beste wat de natuur te bieden heeft. Het is een ideale locatie om enkele dagen wat slow time in te lassen, om je te onthaasten en tot rust te komen. Een gouden adres om jezelf te trakteren op een portie welzijn.

La Source Dorée 6Maison d’hôtes – La Source Dorée
53, Chemin du chalet
69210 Saint-Pierre-la-Palud
http://www.la-source-doree.fr

 

 

 

 

Noué 1Verblijf in een oud postkantoor
Na een verblijf van ettelijke jaren in Parijs keerden Pascale en François van chambre d’hôtes de la Noue terug naar hun geboortestreek. Het was voor hen thuiskomen in een prachtige streek. Ze kochten het oude postkantoor van Saint-Pierre-la-Palud en richtten er vijf stijlvolle gastenkamers in. Elke kamer is gedecoreerd naar een bepaalde smaak en in de kleur van bijhorende smaak. Eén van de vijf kamers is de vanillekamer die ingericht is in zachte vanilletinten. Je kan de smaak bijna proeven als je in de kamer bent!

Noué 3Of het nu de bruine kleuren van de kamer ‘chocolat’ zijn of de warme rode saffraankleur van de kamer ‘safran’, er is goed nagedacht over de inrichting van de kamers. Ze stralen rust en gezelligheid uit. De gemeenschappelijke ruimte van deze chambre d’hôtes is ingericht met allerlei spullen die Pascale en François op de koop hebben kunnen tikken tijdens één van hun vele reizen naar Afrika. Het zorgt op zijn minst voor een exotisch tintje en bij elk goedgeplaatst object hoort een leuk verhaal. Vlei op een zomerse dag zeker neer op hun terras met een huisgemaakte cocktail op basis van champagne. ’s Avonds kan je gezellig mee aan tafel schuiven. Het koppel bereidt de gerechten met lokale producten afkomstig van bij de boer. Pascale en François leggen je met plezier in de watten!

Noué 4

Chambre d’hôtes de la Noue
1, Place du vieux bourg
69210 Saint-Pierre-la-Palud
http://www.bedandbreakfast-lanoue.com

 

Château de Champlong 1Twaalf kruiden, twaalf kleuren
Het thema van de twaalf kamers van Château de Champlong is kruiden. De tinten waarmee de kamers zijn ingericht, verwijzen naar de kleuren van de kruiden. De hedendaagse, strakke inrichting wekt een gevoel van rust op. Ook het omliggende park vormt een ideaal rustpunt. In een bijgebouw van het kasteel is er een spa met sauna, hammam en zwembad. Je kan er ook kiezen tussen een aantal schoonheidsbehandelingen. Deze spa wordt uitgebaat door David Grand. Hij kreeg in 2012 de trofee ‘Best Hands of France’. Je bent bij hem dus letterlijk in goede handen. Het restaurant van Château de Champlong is pure culinaire verwennerij en heeft een stevige reputatie in de streek. De naam van het restaurant ‘La Table l’EsSENSiel’ dekt de lading namelijk teruggaan tot de essentie van smaken en ingrediënten. Chef-kok Olivier Boizet kiest ervoor om te werken met producten uit eigen streek en werkt hiervoor nauw samen met lokale producenten. Hij geeft zijn eigen twist aan de gerechten en dat resulteert in overheerlijke en originele gerechten.

Château de Champlong 5Château de Champlong
100, Chemin de la Chapelle 42300 Villerest
http://www.chateau-de-champlong.com

 

 

 

 

Lyon anders bekeken

Lyon 7In het hart van Lyon liggen de gastenkamers van Le Jardin d’Hiver. Voor diegenen die Lyon willen bezoeken, is dit adres een aangename en gezellige uitvalsbasis. Je kan Lyon verkennen samen met een greeter. Dit zijn inwoners van Lyon die je mee op pad nemen doorheen de stad. Verwacht je echter niet aan een klassieke gidstoer die langsheen alle toeristische toppers van de stad leidt.

 

Lyon 4Je zal de stad op een andere manier leren kennen.Samen met een greeter wandel je langsheen zijn favoriete plekken. Je leert de stad op een authentieke en originele manier kennen en je komt op plaatsen waar je als bezoeker misschien niet zal komen. Gedurende een tweetal uur zie je de stad doorheen de ogen van één van zijn inwoners. Je ontdekt samen met een greeter enkele van de vele ‘traboules’ die heel typisch zijn voor de stad Lyon. Dat zijn doorsteekjes door binnenplaatsen van appartementsgebouwen waarmee je een kortere weg neemt van de ene straat naar de andere. Je zal tal van mooie en verrassende binnenplaatsen te zien krijgen! In Lyon vind je deze ‘traboules’ vooral in de wijken Vieux Lyon en Croix Rousse. In de wijk Croix Rousse werd in de 18de eeuw vooral zijde vervoerd via de ‘traboules’. Op deze manier werd de zijde niet teveel blootgesteld aan de weersomstandigheden. Tijdens de opstand van de zijdewerkers vormden deze doorgangen een beschutting tegen de lokale autoriteiten. Ook in de Tweede Wereldoorlog bleken ze nuttig te zijn om zich te verschansen voor de Duitse bezetter. Deze ‘traboules’ maken een groot deel uit van het cultuurhistorisch erfgoed. Er zijn vijf routes uitgestippeld die je langsheen de meest opmerkelijke ‘traboules’ leiden. Aan de hand van de verhalen en de anekdotes die verbonden zijn aan deze doorsteken, leer je de geschiedenis van de stad kennen.

Lyon 6Meer info over greeters vind je op http://www.lyoncitygreeter.com

Maison d’hôtes – Le Jardin d’Hiver
10, Rue des Marronniers
69002 Lyon
http://www.chambrehote-lyon.fr

Lyon 17Bij Daniel en Denise
Restaurant ‘Daniel et Denise’ is een authentieke stopplaats in Lyon. Het is een adres waar de locals komen om er te genieten van de typische streekgerechten. Deze bistrot is een typische Bouchon Lyonnais, dat wil zeggen dat er op het menu enkel traditionele gerechten van Lyon staan. In de keuken van ‘Daniel en Denise’ is het de flamboyante Joseph Viola die de plak zwaait. Hij komt regelmatig uit zijn keuken om een praatje te maken met de gasten. De sympathieke man heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd. Hij werd uitgeroepen tot de beste chef-kok van Lyon. Het restaurant werd ook meerdere keren verkozen tot het beste van de stad. In dit rustieke kader, met rood en wit geruite tafellakens, hangt er een gezellige sfeer alsof je bij vrienden op bezoek bent. Voor zijn pâté en croûte met foie gras en kalfszwezeriken komen ze van heinde en ver. Dit overheerlijk gerecht werd zelfs uitgeroepen tot het beste ter wereld. Het lijkt me inderdaad moeilijk om het te overtreffen. Het zou zonde zijn om Lyon te verlaten zonder langs te gaan bij ‘Daniel et Denise’ voor een kennismaking met de typische keuken van Lyon.

Lyon 15Restaurant Daniel et Denise 156, Rue de Créqui
69003 Lyon
http://www.daniel-et-denise.fr

 

 

 

 

Hautes Bruyeres 3

Logeren in stijl
Karine Laurent verwelkomt je van harte in haar maison d’hôtes Les Hautes Bruyères. Dit luxueuze gastenverblijf ligt op een kwartiertje van Lyon. Wie de stadsdrukte wil ontvluchten, is hier op het juiste adres. Een aantal jaren geleden kocht Karine dit 19de eeuwse pand en richtte het in tot een klassevol gastenverblijf. Ze is er met verve in geslaagd om er een gezellige sfeer te creëren! Het is aangenaam vertoeven tussen de honderdjarige bomen in het park van deze maison d’hôtes. Je kan er een duikje nemen in het zwembad of zalig relaxen in het salon bij de open haard. Genieten doe je hier op een hoog niveau! Hautes Bruyeres 1

Hautes Bruyeres 5Maison d’hôtes Les Hautes Bruyères
5, Chemin des Hautes Bruyères
69130 Ecully-Lyon
http://www.lhb-hote.fr

 

 

 


Vaux-en-Beaujolais 4Een jonge ster
Het gaat snel voor het jonge koppel van L’Auberge de Clochemerie in Vaux-en-Beaujolais. Chef-kok Romain Barthe werd in 2011 uitgeroepen tot beloftevolle kok van het jaar. Een jaar later, in 2012, deed hij deze titel eer aan door zijn eerste Michelinster te krijgen. Romain is 30 jaar en staat nog maar aan het begin van zijn carrière. De schotels die zijn keuken verlaten, zijn culinaire kunstwerkjes. Deze no-nonsense chef-kok streeft er naar om origineel en vernieuwend te zijn. Het is een plezier om hier aan tafel te zitten.

Vaux-en-Beaujolais 1Het dorpje Vaux-en-Beaujolais werd beroemd door de schrijver, Gabriel Chevallier. Hij baseerde zich op het dorp toen hij in 1934 zijn bekendste werk ‘Le Clochemerle’ schreef. In deze komische roman beschrijft hij wat de komst van een urinoir op het dorpsplein teweeg brengt bij de plaatselijke bevolking. Het boek was een overweldigend succes in Frankrijk omdat het de spot dreef met de typische kleine kantjes van de Fransen die te voorschijn komen als er een onenigheid is. Op Place du Petit Tertre kan je niet naast een muurschildering kijken die enkele taferelen van het boek uitbeeldt. Dit pleintje is één grote hommage aan ‘Le Clochemerle’, het boek dat het dorp zijn bijnaam gaf. In het midden van dit plein kon dan ook geen urinoir ontbreken. Het is een levendig, kleurrijk dorpje omgeven door wijngaarden. Het is in dit decor dat Romain Barthe in zijn Auberge de Clochemerle het beste van zichzelf geeft om zijn gasten te verwennen met verfijnde gerechten.

Auberge de Clochemerle
Rue G. Chevallier
69460 Vaux-en-Beaujolais
http://www.aubergedeclochemerle.fr

Château Volan 1Een duivel-doet-al
Château de Volan is al 200 jaar in het bezit van de familie van Xavier en Valérie Sénéclauze. Het kasteel kijkt uit over de Rhône-vallei. Vanop het natuurlijk aangelegde terras, kan je zalig aperitieven in een prachtig decor van de vallei. Het is hier dat het gezin sinds een paar jaar een gîte uitbaat. Château de Volan ligt op de pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostela. Vaak verwelkomen ze hier pelgrims die onderweg zijn naar dit bedevaartsoord.

DSC08334Op het domein is een kleine boomgaard met abrikozen-, kersen- en pruimenbomen. Van dit fruit maakt Valérie confituur en verse fruitsappen die ze bij het ontbijt serveert en in een winkeltje op het domein verkoopt. Ook de groenten van de zelfgemaakte soep komen uit de groentetuin. Op het erf lopen ook ezels, geiten en kippen. Deze dieren hebben gegarandeerd succes bij de kinderen. De tuin is een lappendeken van kleurige en geurige bloemen. Er is ook een kruidentuintje aangeplant met tal van geneeskrachtige planten. In de oude wijnkelders onder het kasteel kweekt Valérie shiitake paddenstoelen. In deze gewelfde kelders kunnen deze paddenstoelen uitstekend gedijen.

Château Volan 4De gasten kunnen naar hartenlust profiteren van al de rijkdom die de grond hier voortbrengt. En er smaakt toch niets zo goed als verse huisgemaakte producten. Valérie organiseert daarnaast ook kookworkshops om haar passie voor het koken over te brengen op haar gasten. Je kan hier ook terecht voor een schilderinitiatie in het atelier van Valérie. Ze is een duivel-doet-al en een creatieve duizendpoot. Ik vroeg me af of er misschien meer dan 24 uren in haar dagen zitten. Deze moeder van vier kinderen weet als geen ander hoe ze een groot huishouden draaiende moet houden. Château Volan 2Château de Volan
42520 Malleval
http://www.chateaudevolan.fr

Deze persreis kwam tot stand dankzij Atout France info.be@atout-france.fr
http://www.franceguide.com
Alles over het departement http://www.rhonealpes-tourisme.com