De Opaalkust loont

Hardelot 3Wij zijn aan de Opaalkust in het departement Pas-de-Calais, een kuststrook die zich uitstrekt over een lengte van 120 kilometer in het noorden van Frankrijk. Het mondaine Le Touquet-Paris-Plage en het familiale Hardelot liggen in het hart van deze streek. Beide lijken heel verschillend maar zij hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken zoals hun authentiek karakter. Ze bieden een uitgebreide waaier aan mogelijkheden om er een actieve vakantie van te maken. Het hele jaar door valt er enorm veel te beleven. Geniet mee van de parels en van andere juweeltjes van de Opaalkust.
Le Touquet HuizenLe Touquet-Paris-Plage

Wat ooit gesticht werd als een toevluchtsoord voor de rijke Parijzenaars, is uitgegroeid tot een authentieke, gezellige badstad. Er is de afgelopen honderd jaar heel wat gebeurd in de stad en ook in de toekomst zal er heel wat te beleven zijn.

Daar waar het licht is, daar zal de stad zijn
Alvorens er nog maar sprake was van Le Touquet, was er op deze plaats absoluut niets. Zo ver het oog kon reiken, zag je een kaal landschap. Tot Jean-Baptiste Daloz, een notaris op rust, in de 19de eeuw het domein kocht met de bedoeling om er een nieuwe carrière te beginnen in de aardappelteelt. Alle pogingen ten spijt bleek de grond hier niet geschikt voor te zijn. Daloz besloot uiteindelijk om een groot dennenbos aan te planten met de bedoeling om de zandgrond te beschermen tegen de wind. Maar ook om op termijn jachtpartijen te organiseren in dit bos.
Daloz liet twee vuurtorens bouwen die werkgelegenheid verschaften aan een zestal families die hier kwamen wonen. Vanaf toen ging het razendsnel voor deze prille stad in wording.

Het strand van de Parijzenaars
Tijdens een van Daloz’ jachtpartijen met de oprichter van de krant ‘Le Figaro’ opperde deze laatste om Le Touquet verder uit te bouwen tot een volwaardige badstad. Dit prachtige stukje kust was perfect gelegen voor de Parijzenaars om in het weekend uit te waaien. Kortom een strand voor de Parijzenaars. Om deze bedoeling duidelijk te maken, kreeg Le Touquet voortaan Paris-Plage aan de naam toegevoegd. De Parijzenaars begrepen de boodschap en vonden hun weg naar de kustplaats. En dat doen ze nog steeds.

archi078De Engelse invloed
Een tweede man die heel bepalend is geweest voor de ontwikkeling van deze mondaine badplaats, is de Engelse bankier John Whitley. Hij had grootste plannen met de badstad. Whitley wilde van Le Touquet Paris-Plage een exclusief vakantieoord maken waar de gegoede Britse en Franse toeristen zich konden terugtrekken in peperdure hotels en villa’s. Ter ontspanning konden ze jagen, golfen of tennissen. Voeg hier een renbaan, een casino en exclusieve evenementen aan toe en dit exclusief resort is klaar om de beau monde te ontvangen.

Het licht gezien
De stad kreeg het motto ‘fiat lux, fiat urbs’: daar waar het licht is, daar zal de stad zijn. Het bijzondere licht aan de Opaalkust was een van de belangrijkste redenen waarom Daloz besloot om hier te blijven. Hij werd betoverd door dit licht.

Het legendarische licht van deze kuststreek trok enorm veel kunstenaars aan. Het is een van hen die het licht vergeleek met de kleurschakeringen van een opaal. En de kust dankt zijn bijnaam, de Opaalkust, aan deze terechte vergelijking. Dit unieke licht trekt nog altijd veel kunstenaars aan. Breng zeker een bezoek aan Musée du Touquet. Je ziet er schilderijen van schilders die hier vorige eeuw verbleven.

De villa’s
De aanwezigheid van John Whitley, tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw, heeft zijn sporen nagelaten in de herkenbare Anglo-Normandische bouwstijl van de villa’s. Aan veel van deze huizen herken je Engelse elementen. Als je Le Touquet binnenrijdt, zie je de imposante villa’s aan weerszijde van de weg. Ze liggen discreet verscholen in een bosrijke omgeving.

Door hun ligging, ietwat verwijderd van de straat, kan je afleiden dat de eigenaars de bedoeling hadden om in alle anonimiteit te genieten van de gezonde zeelucht. De villa’s zijn heel mooi geïntegreerd in het landschap. Ze gaan er in Le Touquet Paris-Plage prat op dat de luxe en rijkdom niet geëtaleerd worden. En dat de bling-bling het niet gewonnen heeft van de discrete elegantie.

Maak zeker eens een boswandeling dan zal je langs jouw pad een glimp opvangen van de prachtige verblijven. Een uitgestippelde fietstocht laat je in de binnenstad kennismaken met een 20-tal villa’s. Het zijn stuk voor stuk parels van architectuur. De meerderheid van deze huizen zijn gebouwd in de roerige jaren ’20. In deze periode vierde de art deco-stijl zijn hoogdagen. Omwille van hun unieke historische en artistieke waarden zijn ze geklasseerd als historisch monument. Zo zullen zij in de toekomst mooie getuigen blijven van de beginjaren van Le Touquet.

De hoek van Frankrijk
Le Touquet betekent in het plaatselijk dialect: hoek. Als je op een landkaart van Frankrijk kijkt, kan je zien dat deze streek als het ware op een hoek van Frankrijk ligt. Het was voor de stichter van Le Touquet meteen duidelijk dat de naam moest verwijzen naar zijn ligging, op de hoek.

In het hart van Europa
De inwoners van de streek zijn er fier op dat ze in het hart van Europa liggen. Op een tweetal uur van Parijs, Londen en Brussel bevind je je in de regio Nord-Pas-de-Calais. Een ideale ligging voor een kortbij vakantie. De streek is niet zo zonzeker als Zuid-Frankrijk. Maar de rust en de ruimte op het uitgestrekt strand en het geurig groene dennenbos maken heel veel goed.
Hardelot Golf des PinsParels van golfbanen

Golfliefhebbers kunnen hier naar hartenlust een balletje slaan op een van de vele golfterreinen. Alleen al in Le Touquet Paris-Plage liggen drie golfterreinen. Golfbaan La Mer, met zicht op zee is aangelegd in de duinen. De zeebries die fors uit de hoek kan komen, is vaak de strafste tegenstander van de golfspeler. La Fôret leidt de golfer doorheen het dennenbos, dat meer dan honderd jaar geleden werd aangeplant door Daloz, de stichter van Le Touquet. De club werd geopend in 1904 en behoort tot de bekendste terreinen van Frankrijk. Le Manoir is ideaal voor de golfers die pas kennismaken met de sport en om een golfinitiatie te volgen.

Hardelot 1Alles voor de sport
John Whitley had de bedoeling om van de streek een paradijs te maken voor sporters. Er zijn gemarkeerde wandel- en fietsroutes in het honderdjarig bos. Een viertal wandelroutes zijn op ieders maat gemaakt en variëren tussen de 5 en de 13 kilometer. Elke wandelroute heeft een eigen thema en leert je het landschap en de omgeving kennen. Paardensportliefhebbers komen zeker en vast ook aan hun trekken in Le Touquet Paris-Plage met een hippodroom die tot de best uitgeruste van Frankrijk behoort. De romantische zielen onder ons kunnen bij valavond een tocht te paard maken doorheen de ruige duinen en zo de zonsondergang tegemoet rijden. Doorheen het bos van Le Touquet Paris-Plage zijn goed uitgeruste ruiterpaden aangelegd.
Je kan er tal van strandsporten beoefenen of een balletje slaan op de tennis- en golfterreinen. Het is John Whitley aardig gelukt om er een sportparadijs van te maken!

Neem je tijd
Als je na het winkelen, het flaneren door de straten, het sporten, het bewonderen van de architectuur en de cultuur, wilt bekomen van de indrukken dan raad ik je een welverdiende wellness-behandeling aan in het Thalassocentrum gelegen aan het strand van Le Touquet-Paris-Plage. En neem vooral de tijd om je te ontspannen! In deze spa geniet je met zicht op zee van talrijke behandelingen. Er staat een klein leger aan schoonheidsspecialisten klaar om je onder te dompelen in de wereld van het welzijn. Installeer je in de lounge en droom weg met een blik op het strand en de zee. Het licht, de lucht en het zeewater doen wonderen.

Westminster 2Aperitieven
Aperitieven in stijl. Daar is één adres heel geschikt voor namelijk de bar van het hotel Westminster. Laat jezelf zalig wegzakken in de zetels en geniet, bij voorkeur met een glaasje bubbels, van het unieke kader. En bedenk dat vele beroemdheden dit hier ook al gedaan hebben. Maak van de gelegenheid gebruik om door de ‘Hall of Fame’ van dit hotel te wandelen. In de gang, die naar het restaurant leidt, zie je de foto’s van de beroemde hotelgasten die hier al verbleven. Tal van internationale filmsterren, politici, gekroonde hoofden, … brachten een bezoek aan dit hotel. Je zal er ongetwijfeld enkele herkennen!

Chez Perard - Le TouquetVers uit de zee
Chez Pérard is een begrip in de streek. In dit authentieke sfeervolle restaurant moet je zijn voor de overvloedige zeevruchtenschotels. Het lijkt wel alsof ze op deze schotels, die opgediend worden in een boot, niet gekeken hebben op een garnaal of een langoustine meer of minder. Je ziet je tafelgenoot aan de overkant van de tafel ietwat verdwijnen achter al dit vers uit de zee. Naast het restaurant ligt de vishandel en oesterbar van Pérard.

Le Touquet - PerardDe paus van de vissoep
In de winkel gaat de vermaarde vissoep van Pérard vlot over de toonbank. In Le Touquet verwijzen ze naar Serge Pérard als de paus van de vissoep. Het is deze man die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het idee kwam om een vissoep te maken. De streek was toen bezet door de Duitsers die strikte beperkingen oplegden aan de vissers. Het was een tijd van armoede en voedselschaarste. Pérard kon een aantal vissenkoppen aanschaffen en dit vormde de basis van wat later zou uitgroeien tot zijn beroemde soep. Of hoe een eenvoudig idee geniaal blijkt te zijn. Het duurde nog een 20-tal jaar alvorens hij zijn soep met de rest van de wereld zou delen. Gedurende deze 20 jaar heeft Pérard de soep helemaal verfijnd en op punt gesteld. In 1963 opende hij in Rue de Metz in Le Touquet een van de eerste echte visrestaurants. Dit was heel gedurfd in een tijd waarin vis allesbehalve populair was. Maar hij zette zijn soep ook op de kaart. Zijn restaurant en zijn soep werden een grandioos succes. Met heel veel rijke Parijzenaars die de stad en het restaurant bezochten, raakte de soep bekend tot in Parijs. En de rest van dit soep succesverhaal is geschiedenis.

De blauwe kat
‘Chocolatier Le Chat Bleu’ is een instituut in Le Touquet. In 1912 richtten twee zussen de chocolatier op. Met een enorme liefde voor hun blauwe Perzische katten was de naam van de winkel en hun logo een feit.

Alle liefhebbers van chocolade moeten in Rue Saint-Jean zijn. Hun huisspecialiteit zijn de bouchées, kleine chocolade hapjes. Ze bestaan maar liefst in 80 verschillende smaken. Het lijkt mij een hele uitdaging voor de chocoholic om daar tussen te kiezen. De klassieker is de bouchée ‘Le Chat Bleu’, zwarte chocolade gevuld met een pralinémousse en met een dun laagje noga. In Le Touquet is de naam uitgegroeid tot een spreekwoord: ‘Faire un chat bleu’. Hier bedoelen ze mee dat ze na het eten even een ommetje maken langs deze winkel voor een zoete traktatie. Ga er zeker eens langs het is niet alleen een lust voor de smaakpapillen maar zeker ook voor het oog.

Hardelot 2Hardelot
Op een half uurtje rijden van Le Touquet ligt het dorpje Hardelot-Plage. Een charmant klein dorpje met een grote eigenheid.

Dat de Engelsman John Whitley van een groots project hield, was duidelijk als je ziet waarin hij Le Touquet omtoverde. Hij richtte zijn pijlen ook op Hardelot. Ook hier wou hij een mondain vakantieresort uitbouwen waar vooral aan sport gedaan kon worden.

De eerste villa’s verschenen in het begin van de jaren 1900. En Hardelot trok belangrijk volk aan uit heel Europa. Vooral Britse aristocraten vonden hun weg naar deze badplaats. Ze kwamen naar Hardelot voor de levenskwaliteit of op aanraden van hun dokter om de verkwikkende zeelucht op te snuiven. In 1913 kreeg Hardelot een erkenning als ‘luchtkuuroord’. Hardelot beleefde hoogdagen en werd een klein paradijs voor de mondaine bezoeker. Helaas gooide de Tweede Wereldoorlog veel roet in het eten. Hardelot werd zo goed als volledig plat gebombardeerd. De gemeente likte zijn wonden en begon met de heropbouw.

Sport à volonté
In de naoorlogse periode werd terug resoluut gekozen om er een badplaats van te maken die zich richtte op sporters. Wandelaars, fietsers, golfers, ruiters, noem maar op, ze vonden hun gading! Het kilometerslange strand van Hardelot is ideaal voor lange strandwandelingen en om de zilte zeelucht op te snuiven. Hardelot wordt omgeven door een beschermd natuurgebied. Een vijftal bewegwijzerde wandelpaden leiden je doorheen dit prachtige gebied.
De sportievelingen kunnen zich op het strand wagen aan tal van strandsporten: strandzeilen, kitesurfen, kajakken op zee, zeilen met een catamaran, … En je kan er zelfs op garnalen gaan vissen!

Hardelot 3Tussen duinen en pijnbomen
En dan de golfers! Zij worden extra verwend in Hardelot. Op het grondgebied liggen twee prachtige golfbanen, Golf des Pins en Golf des Dunes. Beide hebben een geheel eigen karakter. Sinds 1906 kan je een balletje slaan op Golf des Pins te midden van een mooi bosrijk landschap. Golf des Dunes is een baan met zicht op zee en biedt mooie vergezichten en slingert langs meren, duinen en beboste valleien. Aangezien dit terrein is aangelegd in de duinen kan je je verwachten aan een heuvelachtig parcours. De niet-golfers kan ik de clubhuizen van beide golfterreinen aanbevelen. Ze bieden een uitzicht op deze banen. Je kan in dit kader genieten van een hapje en drankje.

Familie
Hardelot richt zich vooral op gezinnen met kinderen en levert heel veel inspanningen om een kindvriendelijke badplaats te zijn. Dankzij het kindvriendelijke beleid van Hardelot heeft de gemeente het ‘Famille Plus’-label gekregen. Dit label kan je vergelijken met een kwaliteitslabel. Het biedt een garantie dat gezinnen met kinderen van harte welkom zijn. En dat er alles aan gedaan wordt om zowel ouders als kinderen een geweldige vakantie te bezorgen. Als je het label ziet dan weet je dat de locatie voldoet aan een aantal regels. Zo gaat de gemeente een engagement aan naar ouders en kinderen toe door ervoor te zorgen dat de hotelaccommodaties en restaurants voorzien zijn voor kinderen. De gemeente verzorgt animatie en organiseert activiteiten voor alle leeftijden. Zo worden in de schoolvakanties tal van activiteiten georganiseerd voor kinderen zoals een theater- of een kunstworkshop. Kortom er wordt alles aan gedaan om kinderen en hun ouders van harte welkom te doen voelen en gastvrij te ontvangen.

KasteelKasteel van Hardelot
Iets buiten Hardelot ligt het Château d’Hardelot. De rijke geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in de 9de eeuw. Door de eeuwen heen heeft het kasteel veel bewoners gekend. Elke eigenaar heeft zijn stempel gedrukt op het kasteel waardoor je verschillende stijlen zal herkennen. De laatste bewoner was John Whitley. Van hieruit realiseerde hij zijn plannen om van Hardelot een stijlvolle badplaats te maken. Hij maakte van het kasteel een centrale ontmoetingsplaats voor Engelse gekroonde hoofden, rijke industriëlen en andere beroemdheden die neerstreken in Hardelot. Vandaag is het kasteel opengesteld voor het publiek en vormt deze locatie het decor voor culturele evenementen.

Natuur 2Natuurschoon
Het witte kasteel torent uit boven het groene lappendeken van het regionale natuurpark Marais de Condette. Het kasteel is het vertrekpunt van een aantal wandelroutes doorheen dit natuurgebied. Tijdens je tocht kom je langsheen meren, moerassige weiden, en bossen. Dit reservaat herbergt een uitzonderlijke rijkdom aan fauna en flora. Omwille van de biodiversiteit is dit park een belangrijk onderdeel van het natuurlijk erfgoed van de streek.

Laat je verleiden door de parels van de Opaalkust. Kom je voor cultuur, natuur of sport dan ben je op het juiste adres. Deze ogenschijnlijke kleine stadjes hebben een groots aanbod aan activiteiten en het hele jaar door staat er een resem evenementen op de agenda. En wees gerust, je vervelen is zeker geen optie. Aan jou de keuze om er iets leuks uit te pikken!

Le Touquet
http://www.letouquet.com
Hardelot
http://www.hardelot.info

Waar slapen?
Hôtel Westminster
Avenue du Verger
62520 Le Touquet Paris-Plage
http://www.westminster.fr

Hôtel Castel Victoria
11, rue de Paris
62520 Le Touquet Paris-Plage
info@castel-victoria.com
http://www.castel-victoria.com

Les Jardins d’Hardelot
451 avenue François 1er
62152 Neufchâtel-Hardelot
http://www.lesjardinsdhardelot.fr
contact@lesjardinsdhardelot.fr

Hôtel Régina
185 Avenue François 1er
62152 Hardelot
http://www.lereginahotel.fr
leregina.hotel@wanadoo.fr

Waar eten?
Chez Pérard
67 rue de Metz
62520 Le Touquet Paris-Plage
perard-traditions@wanadoo.fr

Bistrot l’Annexe
74 Rue Metz
62520 Le Touquet Paris-Plage
http://www.bistrot-lannexe.com

Le Serendipity
3 Avenue de la Concorde
62152 Neufchâtel-Hardelot
leserendipity-hardelot@hotmail.fr

Restaurant Golf des Pins
3 Avenue Golf
62152 Hardelot-plage
hardelot@opengolfclub.com

Chocolatier Au Chat Blue
47 bis, Rue Saint Jean
62520 Le Touquet Paris-Plage