Limburg loont gaat vreemd

DSC07586De ontdekking van de Orne
De Orne, een departement in de regio Basse-Normandie herbergt een prachtig cultureel en natuurlijk erfgoed. Dankzij kilometerslange wandel- en fietspaden leer je deze gevarieerde streek kennen. Diverse themaroutes leiden je doorheen een landschap gekenmerkt door authentieke dorpjes en uitgestrekte velden en bossen. In deze groene oase van rust kan je op adem komen. Laat je betoveren door de veelzijdigheid van de streek.

DSC07650Op adem komen
Rustige wegen slingeren doorheen dit landschap en leiden je naar de charmante dorpen. Wie een echte adempauze wil inlassen, moet in deze streek zijn waar alles er gezapig aan toe gaat. Niets moet, alles mag en dat is toch net de essentie van er even tussenuit te zijn. Waar kan je beter op adem komen dan middenin het groen? En meer bepaald in Le Parc Naturel Régional du Perche. Dit park is gecreëerd in 1998 om het natuurlijke en historische patrimonium van de Perche in stand te houden. De Perche is een onderdeel van de Orne en is een natuurgebied dat zich uitstrekt over twee departementen, de Orne in de regio Basse-Normandie en Eure-et-Loir in de regio Centre. Het landschap wordt gekenmerkt door zachte golvende heuvels, bossen en akkers, landhuizen, oude karaktervolle dorpjes, paardenfokkerijen… Een streek met een overvloed aan cultureel erfgoed, natuur en tradities.

Manoir Courboyer 1Kennismaking
Het kloppende hart van dit Parc Naturel Régional du Perche ligt in het dorp Nocé in La Maison du Parc. In dit infokantoor kan je terecht voor een grondige kennismaking met het park en kan je een op maat gemaakte ontdekkingstocht plannen. Hier kan je alle facetten van de streek ontdekken, gaande van de streekproducten die je rechtstreeks bij de boer kan kopen, de typische dorpen, de landschappen, de geschiedenis, de kastelen, de abdijen, tot de typische bewoner van de Perche, namelijk het Percheron paard… Kortom, dit infokantoor is een venster op de streek en stelt je een uitgebreid gamma aan activiteiten voor om je de streek van de Perche te laten beleven.

Maison du Parc 2Percheron paard
Het Percheron paard is vernoemd naar de Perche, de streek waar ze eeuwen geleden gefokt werden en waar ze nog altijd perfect gedijen. Het is een krachtig dier dat ondanks zijn robuuste uiterlijk en zijn grootte toch over een zekere elegantie beschikt. Dit paard wordt enorm gewaardeerd omwille van zijn zachtaardig karakter en komt enkel voor in het zwart of schimmel. De kwaliteiten van dit trekpaard zijn gekend van de Verenigde Staten tot in Japan. Ze worden gewaardeerd omwille van hun uithoudingsvermogen en kunnen zonder problemen grote afstanden afleggen. En ze worden alom geprezen omwille van hun veelzijdigheid. De Percherons werden ingezet als koets-, trek-, en landbouwpaard. De geschiedenis van dit paard is al bijna even indrukwekkend als het dier zelf. Het is één van de oudste paardenrassen van Frankrijk en er wordt al gedurende enkele eeuwen gefokt in de Perche. Fokkers nodigen je uit op hun boerderijen voor een bezoek en bieden je de mogelijk om een rit te maken. Als je op een Percheron paard zit dan lijkt het wel alsof je in een gemakkelijke zetel zit, zo klinkt het.

Rustige routes
Er zijn tientallen routes uitgestippeld voor bezoekers die te voet, per fiets, te paard, met de auto of camper op pad willen gaan. Wat je ook verkiest, je zal de identiteit en de diversiteit van de Orne en de Perche zeker leren kennen.

DSC07920Voor diegenen die de streek met de auto willen bezoeken, zijn er negen themaroutes waaruit je kan kiezen. Deze routes variëren tussen de 60 en de 100 kilometer. Langs deze routes wordt aangegeven welke plaatsen interessant zijn om even halt te houden voor een uitgebreider bezoek. Eén van de themaroutes die je kan volgen, is ‘Manoirs et traditions’. Via een bewegwijzerd traject kom je voorbij de typische manoirs. Sommigen zijn opengesteld voor het publiek en kan je bezoeken maar de meerderheid is in privébezit en zie je langs het parcours opduiken in het landschap.

Manoir l'Ormarin 5Manoir
Manoirs zijn heel typerend in de streek van de Perche en een belangrijk onderdeel van het patrimonium. Deze grote landhuizen kennen hun oorsprong in de 15de eeuw. Na een periode van oorlog komt de streek in rustiger vaarwater. En  dat weerspiegelt zich in de bouwstijl van die tijd. Ze hadden geen nood meer aan versterkte kastelen om zich te verdedigen en te beschermen tegen de vijand maar de rijke burgerij had behoefte aan een kalmer en comfortabeler bestaan. Het is in deze context dat de grote landhuizen, de manoirs, verschijnen in de Perche. De manoir was de woning van de familie en het was tevens de plaats van waaruit de omliggende landerijen beheerd werden. De manoir was eigenlijk naast woning ook de hoofdzetel van een landbouwbedrijf.

DSC07926

Ze hebben een typische, eerder rustieke architectuur en ze zijn heel herkenbaar aan de warme tinten waarin ze vervaardigd zijn, hun rode dakpannen, de witte of bruine stenen en de vierkante vorm van het gebouw. Op het einde van de 15de eeuw werden er in de Perche maar liefst 400 van deze manoirs gebouwd. Er zijn nog een 140-tal overgebleven.

DSC07944De Manoir Courboyer in Nocé is een schoolvoorbeeld van een manoir in de Perche. Deze ligt op het domein Courboyer tegenover het Maison du Parc.

Een paar kilometer hier vandaag ligt Manoir Lormarin halverwege een helling met een prachtig zicht op de omgeving. Toen de huidige eigenaars, Laurence en Alban Cristin, het huis jaren geleden kochten, was het een ruïne waar de struiken door het dak groeiden. Het koppel heeft geld noch moeite gespaard om de manoir en de bijgebouwen in ere te herstellen. Laurence en Alban wonen in de manoir. Het voormalige bakhuis is omgetoverd tot een heel ruime gîte. De stal is heringericht als het atelier van Laurence, keramiekkunstenares, en de antiekwinkel van Alban. De stukken die Alban in zijn winkel verkoopt, zijn gerecupereerd van manoirs uit de streek. Bij elk artikel hoort een verhaal dat Alban je met plezier zal vertellen. De meeste manoirs mogen dan in privébezit zijn en kan je enkel langs buiten bezichtigen. De eigenaars zijn zo trots op hun manoir dat ze het verhaal van hun woonst graag met je delen. En wie weet laten ze je toch toe in hun manoir.

Saint Ceneri 1Saint-Céneri-le-Gérei
Saint-Céneri-le-Gérei ligt diep in de Orne op de grens van twee regio’s, Basse-Normandie en Pays de la Loire. Het is er piepklein en pittoresk. In dit dorp, dat op de lijst van ‘De mooiste dorpen van Frankrijk’ staat, wonen amper 150 mensen. De rivier Sarthe loopt als een blauwe ader door het landschap en verdeelt het dorp mooi in twee. Een wandeling langs de rivier leidt je tot bij de kapel ‘Petit Saint-Célerine’.

Saint-Ceneri-le-Gérei 10Legende
Deze kapel, omgeven door weide, is prachtig in al zijn eenvoud. In de kapel staat een beeld van Saint-Céneri. De legende zegt dat als een meisje wilt trouwen en een speld prikt op dit standbeeld, ze dan binnen het jaar getrouwd zal zijn. Er bevindt zich ook een granieten steen. Ook hier hangt een legende aan vast. Het zou namelijk het bed geweest zijn waarop Saint-Céneri geslapen zou hebben. En dat niet alleen. Kinderen die in hun bed plassen, zouden genezen als ze zich op deze steen leggen. Als een vrouw haar kinderwens wil vervullen, dan zou deze steen een magische bijdrage leveren. Tegenover de kapel bevindt zich een fonteintje dat verschillende oogziekten zou genezen. Deze bron zou aan de voeten van Saint-Céneri ontsproten zijn naar aanleiding van een gebed waarin hij smeekte om water.

Saint CérenieOntmoeting met kunstenaars
Vaak lopen er meer toeristen rond dan inwoners. En zeker in het Pinksterweekend! Dan staat het festival ‘La rencontre des peintres’ op het programma. Tijdens dit jaarlijks evenement stellen dorpsbewoners hun woning ter beschikking aan kunstenaars. De artiesten tonen hun werk aan het publiek in iemands huiskamer, garage of tuinhuis. Het dorp is gedurende drie dagen omgetoverd tot een grote tentoonstellingsruimte. Via een uitgestippelde route ga je van huis tot huis om de kunstwerken en de kunstenaar te ontmoeten en gaandeweg kan je genieten van het historisch erfgoed van het dorp. De kunstwerken die doorheen heel het dorp te bewonderen zijn, geven extra kleur aan dit lieflijke dorpje. Op je tocht van kunstwerk naar kunstwerk leer je de Saint-Céneri-le-Gérei en zijn inwoners op een artistieke manier kennen.

DSC07662De ruigere omgeving en het idyllische dorpje werkten in het verleden en nu nog steeds als een magneet op kunstenaars. Van overal worden schilders aangetrokken door de schoonheid van het dorp en de heuvelachtige, beboste landschappen. L’Auberge des Soeurs Moisy was op het einde van de 19de eeuw een ontmoetingsplaats van beroemde kunstenaars die hier hun inspiratie vonden. Vooral in de zomer werd Saint-Céneri-le-Gérei en de herberg bevolkt door kunstenaars. Op het einde van de jaren 1900 leefde het dorp elke zomer op het ritme van de artiesten en dit gedurende een 25-tal jaar.

DSC07636De zaal van de onthoofden
In de tijd dat de kunstenaars in l’Auberge des Soeurs Moisy verbleven, gebruikten ze de muren van de herberg om op te schilderen. De kunstenaars waren gewoon om in volle natuur te schilderen en maakten zo optimaal gebruik van het daglicht maar ’s avonds en op regenachtige dagen was het licht te beperkt om te schilderen. Deze creatievelingen vonden een oplossing om ook bij schemering te schilderen. Een kaars projecteerde de schaduw van het hoofd van de geportretteerde op een wit gekalkte muur. De kunstenaars maakten vervolgens een schets van de contouren op de muur en kleurden deze in met houtskool. In‘la salle des décapités’ van L’Auberge des Soeurs Moisy zie je nog een mooie collectie van profielschetsen van klanten van de herberg. Vaak gebruikten ze de muren om op te schilderen om zo hun rekeningen te kunnen betalen. L’Auberge des Soeurs Moisy is nu ingericht als museum en tentoonstellingsruimte. Als bezoeker krijg je een mooi beeld van het artistieke leven dat er zich vroeger afspeelde.

DSC07749Kunstmarkt
Op Pinksteren en Pinkstermaandag vindt er ook een kunstmarkt plaats in het dorpje La Perrière. We zijn nog altijd in de Orne. La Perrière ligt op een 50-tal kilometer van Saint-Céneri-le-Gérei. De bezoekers maken van de gelegenheid gebruik om zowel een bezoek te brengen aan ‘La rencontre des peintres’ als aan de ‘Marché d’art’ in La Perrière. Beide dorpjes zijn sowieso al schilderachtig en de kunstwerken worden hierdoor in een heel dankbaar decor tentoongesteld. Deze twee kunstevenementen geven de dorpjes een extra sfeervolle dimensie.

La Perrière 11


DSC07755Middeleeuws versus hedendaags

Het contrast van het middeleeuwse dorp met hedendaagse kunstwerken die in straten en stegen geëtaleerd worden, is uniek. De inwoners stellen ook hier met plezier hun huis, tuin of garage ter beschikking. Langs de straten staan talrijke kraampjes met originele kleurrijke kunstwerken. De hevige kleuren van de schilderijen komen heel mooi uit tegen de achtergrond van okerkleurige gevels. In het totaal doen een 100-tal kunstenaars mee aan deze kunstmarkt. Je kijkt er je ogen uit aan zoveel creativiteit! Wat deze kunstmarkt zo verrassend maakt, is dat letterlijk om elke hoek een schilderij staat te wachten om ontdekt te worden.

DSC07761Het is een heel verfrissend idee om kunst op deze manier aan het publiek voor te stellen. Een aantal muziekgroepjes zorgen voor de nodige ambiance in de straten van dit oude dorp. Gedurende twee dagen is het feest in het anders zo rustige La Perrière.

Bellême 4 Bellême, de allermooiste
Wie zijn portie kunst heeft gehad, kan de rest van de Orne verkennen. Te beginnen met de sympathieke dorpjes met een eigen karakter die ver weg liggen van alle drukte. Naast La Perrière, Saint-Céneri-Gérei is Bellême ook een goed voorbeeld van de typische dorpen in de Orne. Bellême betekent in het Gallisch ‘de allermooiste’. Het is misschien niet het allermooiste maar er valt wat te zien in dit dorp. Bellême bevat enkele prachtige herenhuizen waar de notabelen van Bellême in de 17de en 18de eeuw in woonden. Een aantal van deze statige huizen met mooie gietijzeren balkons bevinden zich in rue d’Alençon en rue Ville Close. Deze straatnaam verwijst naar de tijd dat Bellême nog een ommuurde stad was die je via twee poorten kon bereiken.

Bellême 3Hier en daar zie je nog overblijfselen uit de periode dat Bellême een ommuurde vestiging was. Een toegangspoort is er nog overgebleven ter hoogte van rue Ville Close. In deze straat kan je tevens terecht voor enkele heel leuke winkeltjes en theesalons.

Bellême 11

Dit departement toont aan dat Normandië meer te bieden heeft dan zijn oorlogsverleden, appelen en calvados. In deze streek kan je in alle rust genieten van al het moois wat de Orne te bieden heeft. Of het nu het uitgestrekte natuurpark is, de manoirs of de authentieke dorpjes, de Orne biedt je een uitgebreid menu aan op vlak van bezienswaardigheden. Je vervelen is hier geen optie. De mogelijkheden zijn zo divers dat je jouw gading zeker zal vinden.

Info over de streek
Atout France
http://www.franceguide.com
Tel.: 02/505 38 28
info.be@atout-france.fr

Meer info over het departement Orne vind je op:
http://www.ornetourisme.com

Overnachten
Château de Sarceaux (chambre d’hôtes)
61250 Alençon-Valframbert
chateaudesarceaux@yahoo.fr
http://www.chateau-de-sarceaux.com

L’Hôtel du Tribunal
4, Place du Palais
61400 Mortagne-au-Perche
http://www.hotel-tribunal.fr

Uit eten
Auberge des Peintres
Le Bourg
61250 Saint-Céneri-le-Gérei

Bistrot des Ecuries
Lieu-dit «La Grande Maison »
61110 Boissy-Maugis
http://www.bistrot-des-ecuries.com

La Maison d’Horbé
La Grande Place
61360 La Perrière

Bezoeken
Auberge des Soeurs Moisy
Le Bourg
61250 Saint-Céneri-le-Gérei

Manoir de Lormarin
Laurence et Alban Cristin
61340 Nocé
manoirdelormarin.fr

Maison du Parc
Domaine de Courboyer
61340 Nocé
http://www.parc-naturel-perche.fr