Pit en pittig

Uitzicht 1Het zal niet meer zolang duren alvorens hordes toeristen naar Haspengouw afzakken om van de prachtige bloesems te genieten. Veters van wandelschoenen zullen stevig vastgeknoopt worden. Fietsbanden zullen stevig opgepompt worden. En dit om tal van bloesemroutes te verkennen.

Blaadjes 2 We konden echter niet wachten om al één van de bloesemwandelingen te doen. Weliswaar nog zonder bloesem maar als je goed naar de fruitboompjes kijkt dan zie al dat er activiteit gaande is.

Uitzicht 3Een bloesemwandeling-zonder-bloesem heeft ook bepaalde voordelen namelijk rust en het gevoel van alleen op pad te zijn. En de zon scheen dus dat maakt alles sowieso des te mooier.

Uitzicht 2We kozen voor de wandeling ‘Via heuvels en boomgaarden’. We volgden de groene route  van een vijftal kilometer. Op dit parcours kom je enkele kunstwerken tegen van het PIT-project. Dit is een project van kunstencentrum Z33 in Hasselt. Zij plaatsten kunst in open ruimte. Temidden van de natuur in Borgloon en Heers, werden permanente kunstwerken langs wandel- en fietswegen geplaatst. De bedoeling van deze kunst in open ruimte is dat je anders naar de omgeving zal kijken. De kunstwerken hebben een link met de omgeving en hebben een eigen verhaal dat verbonden is met de plaatselijke geschiedenis.

Uitzicht 5We startten onze wandeling aan Klappoel, achter het stadhuis van Borgloon. Met een knipoog naar het PIT-project stellen we meteen vast dat de wandeling ‘pittig’ start met een afdaling van de burchtheuvel. Ach, het glooiende landschap heeft uiteraard zijn charme. En het golvende landschap levert mooie uitzichten en foto’s op. Ja, zelfs zonder bloesems.

Doorkijkkerkje 2Het meest typische en tevens het meest herkenbare kunstwerk is het doorkijkkerkje. Oftewel ‘Reading between the lines’ van een Belgisch architectenduo. Dit kerkje staat op een hoger gelegen punt in het landschap. Als je in de verte kijkt dan zie je in één oogopslag zowel het doorkijkkerkje als de kerk van Borgloon. Het kunstwerk bestaat uit 100 op elkaar gestapelde staalplaten. Dankzij de doorkijkfactor is het kerkje niet dominant aanwezig in het landschap en is het heel mooi geïntegreerd in de omgeving. Het verhaal achter deze kerk is dat je in Borgloon en omstreken heel veel parochiekerkjes hebt die leegstaan. En het zijn net deze lege kerkjes die vragen doen rijzen wat ermee moet gebeuren. Met dit doorkijkkerkje spelen de ontwerpers in op de vraag van leegstaande kerkjes.

TwijfelgrensEen ander kunstwerk dat ik heel mooi vind, is de Twijfelgrens van kunstenaar Fred Eerdekens. Ook dit werk staat op een heel mooi gekozen plaats. En niet toevallig op een steenworp van de taalgrens. Op het eerste zicht lijkt het een kronkelende lijn die in het landschap geplaatst werd. Maar je moet een standpunt zoeken en eens je de juiste positie gevonden hebt dan verschijnt het woord Twijfelgrens.

Romeinse villaIetwat verborgen op het parcours ligt het Landmark Romeinse Villa. Een kunstwerk dat de Romeinse aanwezigheid in Grootloon van zo’n 2.000 jaar geleden zichtbaar maakt in het landschap. Op dit punt kom je meer te weten over de Romeinse wegen en villa’s. Installeer je op de banken en geniet van het uitzicht.

DSC_0787Onderweg wandelen we door een belevingsboomgaard. De uitgelezen plaats voor een picknick. Indien je wilt dan kan je er een barbecueën! Er staat een barbecue klaar die je kunt reserveren via de jeugddienst van Borgloon. Deze belevingsboomgaard is een ideale plaats voor kinderen om zich volledig uit te leven. Spelenderwijs komen de kinderen meer te weten over fruit.

DSC_0825Kortom, met of zonder bloesems is het een fijne tocht geworden doorheen dit Loonse landschap. De kunst die je tegenkomt onderweg geeft de wandeling een ‘pittige’ meerwaarde. En ik ben er vrij zeker van dat ik binnenkort ook wel één van die velen toeristen zal zijn die van de bloesems zal genieten. Weliswaar ook om een andere wandeling te ontdekken.

Info
Wandeling: Greenspot Grootloon ‘Via heuvels en boomgaarden’
Start: Klappoel (achter het stadhuis) Borgloon
Routes:
geel – 12,5 km – 3,5 uur
oranje – 8,5 km – 2 uur
blauw – 5,5 km – 1,5 uur
groen – 4 km – 1 uur