Wij, wijer, wijers

Plat Wijers 1Oke, ik kende het bestaan wel van het natuurgebied de Wijers maar ik heb letterlijk nog geen voet op het terrein gezet. Tijd voor een verkenningstocht! En dit onder ideale omstandigheden: 18°C en een stralende lentezon! Wij zijn klaar voor een puur natuur wandeling van 9 km. Het is weer een verrassend stukje Limburg dat wacht om ontdekt te worden.

Kikkers
Door de aanwezigheid van al die vijvers krioelt het van de kikkers. Deze beestjes zijn het blijkbaar gewoon dat er wandelaars voorbijkomen want vaak doen ze niet eens de moeite om weg te springen. Tja, met gevaar voor eigen leven. Want met hun camouflagekleuren is het dikwijls uitkijken dat je er niet op trapt. Ik wil het alvast niet meemaken dat ik kikkerresten tussen de ribbels van mijn wandelschoenen moet pulken.


Plat Wijers 2
Het natuurgebied de Wijers wordt ook wel het land van de 1001 vijvers genoemd. Om precies te zijn, liggen er 1175 vijvers verspreid in het gebied. De Wijers strekken zich uit over Zonhoven, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Genk. De totale oppervlakte van de Wijers is even groot als 1400 voetbalvelden oftewel 700 hectares. Verdwaal maar eens in dit gebied…

Plat Wijers 14Wij kiezen voor een wandeling in de Platwijers in Zonhoven. Dit gebied is het hart van de Wijers waar de meeste vijvers zijn. ‘Wijer’ is de oude naam voor een vijver waar vis gekweekt wordt. Op het einde van de 19de exporteerde viskwekerij Sint-Pieter al Zonhovense karpers naar het Rusland van de tsaren.

DSC_0744De natuur is nog halvelings aan zijn winterslaap bezig. Maar we wandelen doorheen een heel gevarieerd decor zodat de nog kale bomen ons niet deren. Op ons parcours stappen we langsheen vijvers met massa’s riet aan de oevers, riviertjes, bos, etc.
Plat Wijers 15Het is een hele verademing om door de Platwijers te wandelen. Er zijn een 7-tal verschillende startplaatsen om de Wijers te verkennen met in totaal 200 km aan wandelpaden. Dit wetende zijn wij nog lang niet uitgewandeld in dit vijvergebied!

DSC_0655Info:
Wandelgebied Platwijers
Startplaats: Heidestrand in Zonhoven
Wij kozen voor de route van 9km.
(Er is start hier ook een kortere route van 5,2km.)