Strooptocht

DSC_0595Het was één en al stroop dat zaterdag de klok sloeg in het hart van het land van Loon. We volgden een wandeling met dit toch wel kleverige smeersel als thema. De toeristische dienst heeft er een hele wandeling rond opgebouwd. De route leidde langsheen merkwaardige panden die ik tijdens mijn vele bezoeken aan Borgloon niet eens opgemerkt heb. Zo zie je maar. Het is niet omdat je denkt dat je het al gezien hebt dat er niets nieuws meer te ontdekken valt. Tijdens onze strooptocht zijn er stopplaatsen ingelast om iets-met-stroop te proeven. En de stroop die komt natuurlijk linea recta van de nabij gelegen stoomstroopfabriek. Om er alvast stevig in te vliegen, startten wij in brasserie De Baron voor een portie stoofvlees met stroop. Het was vrij zeker ‘ne pas à la’ Jeroen Meus, maar desondanks superlekker. Volgende stroop-stop was de Kapelanij. Hier werd soep met stroop geserveerd. Voor mij een nogal zoete combinatie. En als laatste in het rijtje een pannenkoek met stroop. Da’s natuurlijk een perfecte match. Zo, genoeg stroop om er weer even tegen te kunnen.

Gasthuiskapel 4Tussen de proeverijen door bezochten wij oa de middeleeuwse Gasthuiskapel. Deze kapel was in de 12de -13de een onderdeel van het netwerk van gasthuizen die de Johannieters opgericht hadden. Op deze unieke locatie worden nu kunsttentoonstellingen gehouden.

 

 

 

BrigittijnenkloosterOok het 17de eeuwse-Brigittijnenklooster was een verrassing voor mij. Tot aan de Franse Revolutie verbleven hier Brigittijnen. Nadien werd het een refugiehuis voor de Zusters van Liefde. Vanaf 1849 deed het pand dienst als kostschool voor meisjes van ‘betere huizen’. En dit om hen de nodige etiquette bij te brengen. Nog later werd de normaalschool hier ook in ondergebracht. Deze scholieren mochten indertijd geen contact hebben met de meisjes die op internaat zaten. Wij werden per uitzondering uitgenodigd om een kijkje te nemen in dit klooster waar momenteel nog een vijftal zuster-op-leeftijd verblijven.

Napoleon belandde ook in Borgloon toen hij onderweg was van Tienen naar Maastricht. Hij verbleef in afspanning De Kroon in de Kroonstraat. Enkele jaren geleden was dit pand vervallen tot een krot. De stad bood het te koop aan en gelukkig zagen de huidige eigenaars er genoeg potentieel in om aan de grondige renovatie te beginnen.

Klappoel 2Het theaterplein op de Klappoel vind ik ook één van de mooie plekken in het centrum. Vooral omdat de heraanleg van dit pleintje mooi past binnen het historische kader. Het pleintje ligt in de schaduw van het stadhuis en dankt zijn naam aan de achterklap die er tot het begin van de vorige eeuw over de tongen gingen. Vroeger bevond zich hier een bron en een poel. De vrouwen van Borgloon kwamen hier toen bijeen om de was te doen. En je kunt blijkbaar wel stellen dat ze dan letterlijk andermans vuile was buiten hingen.

Natuurlijk is er in en rond Borgloon zoveel meer te beleven. En zeker als de eerste bloesems te voorschijn komen.

Zoals ik aan de lijve ondervonden heb, is er altijd wel iets nieuws dat je tegenkomt op je pad.