Smakelijk Limburg: wijn

Cohlenberg 1 Een tijd geleden, heb ik een artikel geschreven voor het reismagazine Grande. De reportage had als titel ‘Smakelijk Limburg: ontdek de lekkerste wijnen en bieren.’ Want in Limburg zijn verscheidenen wijngaarden die jaarlijks wijnen produceren van een zeer goede kwaliteit. Een verkenning van enkele Limburgse wijngaarden diende zich aan. Omwille van de beperkte ruimte van het artikel kon ik helaas niet alle Limburgse top wijngaarden behandelen. Dan denk ik aan o.a. Clos d’Opleeuw, Schorpion en het wijnkasteel in Genoelselderen. Maar ik beloof je dat deze later op deze blog aan bod komen

Borgloon: Domein Cohlenberg

Al in de tijd van de Romeinen werd in Haspengouw aan wijnbouw gedaan. Tegen de 16de eeuw was er echter geen sprake meer van de wijngaarden van weleer.Tot Jean Bellefroid in 1956 besloot de draad terug op te nemen. Hij plantte toen de eerste bescheiden wijngaard aan en deze was gelegen aan het ouderlijk huis in Borgloon. Dat Jean Bellefroid een goede beslissing had genomen, was duidelijk. Zijn wijnen hadden succes.

Cohlenberg 4De wijncultuur wordt nu deskundig verdergezet door zijn dochter Hilde Bellefroid en dit op een manier zoals de meester het haar geleerd heeft. Samen met haar echtgenoot, Ludo Derwael, heeft het koppel de fakkel met plezier over genomen. Als hobbyist steekt Ludo zijn hart en ziel in deze wijngaarden. Hij doet alles alleen behalve bij de pluk dan kan hij rekenen op de nodige helpende en plukkende handen. De ideale zuidoost helling samen met de juiste druivenrassen en kwaliteitssnoei, leveren ieder jaar een originele en natuurlijke wijn op. In de oude gewelfde kelder worden de verschillende druivenrassen op een traditionele wijze geassembleerd en met de grootste zorg uitgebouwd. Doorheen deze kelder stroomt zelfs een piepklein beekje.

DIGITAL CAMERAZowel de witte als rode wijnen van het Domein Cohlenberg zijn ideale dorstlessers. In de zomer op een terrasje smaken de wijnen op hun best. ‘Zoals een engeltje dat op jouw tong plast,’ aldus Ludo.

Onder de maretakken

De witte wijnen zijn kruidig van smaak, gemaakt van druivensoorten als Rivaner, Müller-Thurgau, Sieger (wat verwijst naar ‘overwinning’), … Kortom druiven die perfect gedijen op de terroir van het Zuid-Limburgse Haspengouw. Ook de bodem maakt de streek geschikt voor wijnbouw. Hier vind je een kalkachtige bodem terug. De veelvuldige aanwezigheid van maretakken in populieren, is een duidelijke aanwijzing dat de Haspengouwse ondergrond erg kalkrijk is. Het zijn de mineralen in deze bodem die de specifieke smaken aan de wijn geven. De wijngaarden van Cohlenberg zijn gelegen op de heuvels tussen de kerktoren van Kerniel en de abdij Mariënlof. Tussen de wijnranken heb je een prachtig uitzicht op deze abdij. In een zijgebouw op het binnenplein is het Fruitstreekmuseum ondergebracht. De link met Haspengouw als dé fruitstreek bij uitstek is nooit ver weg. In dit museum vind je een overzicht van de fruitteelt, de fruitverwerkingen en de geschiedenis van Haspengouw. Ludo Derwael opent met alle plezier de deuren van het wijndomein Cohlenberg voor het publiek. Vol passie leidt hij je rond doorheen zijn domein. Bijhorende degustatie is een must. Je kan dan zelf proeven van de wijn die met veel liefde en overgave tot stand is gekomen.

Wijngaard Aldeneyck 1Maaseik: Wijndomein Aldeneyck

Onder de Zuid-Franse zon rijpte bij Karel Henckens en zijn vrouw Tine het idee om een eigen wijngaard te hebben. Het was tijdens hun huwelijksreis in Zuid-Frankrijk dat het leven als wijnbouwer een voedingsbodem vond. Hun zoektocht naar een goede locatie voor een wijngaard leidde hen doorheen Frankrijk. Om uiteindelijk te eindigen waar ze begonnen waren: Aldeneyck in Maaseik. In 2002 werden op het wijndomein Aldeneyck de eerste wijnstokken van de pinot blanc druif aangeplant. Later breidde de wijngaard uit met pinot gris en pinot noir druiven. Het gematigde klimaat van de Maasvallei zorgt ervoor dat de pinot-druiven in ideale omstandigheden kunnen gedijen. Het wijndomein Aldeneyck ligt op een zuidooster helling, op een boogscheut van de Maas. Dankzij deze rivier bestaat de bodem van de Maasvallei uit een heel mineraalrijke ondergrond van kiezel en grind. Deze twee elementen zijn verantwoordelijk voor het unieke Maaslandse karakter van de wijn. Deze wijn barst van mineralige aroma’s en van een fruitige smaak. ‘Als je een glas drinkt dan knispert de wijn bijna in je mond van alle smaken’, aldus Karel.

In de prijzen

Dat Karel en Tine de juiste beslissing hadden genomen om in eigen streek hun droom na te jagen, werd al in 2007 beloond. Amper vijf jaar nadat Karel de eerste wijnstok in de bodem plantte,  werd de Pinot Blanc 2006 door de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois uitgeroepen tot beste wijn van beide Limburgen. Dat dit geen toevalstreffer was, bleek in 2009. Toen werd de Pinot Blanc 2008 op de wijnbeurs Megavino uitgeroepen tot Beste Belgische Witte Wijn. Karel kreeg datzelfde jaar de onderscheiding van ‘Meest beloftevolle wijnboer 2009’. In 2010 werd de Pinot Blanc 2009 voor de 2de opeenvolgende keer uitgeroepen tot Beste Belgische Witte Wijn! Het zijn onderscheidingen die kunnen tellen voor een bouwkundig tekenaar die zijn droom najoeg.

Wijngaard Aldeneyck 2Limburgse wijn, wereldwijn

Als je ziet wat een prachtige kwaliteitswijnen de Limburgse bodem jaarlijks voortbrengt, is het een kwestie van tijd alvorens Limburg internationaal uitgroeit tot wijnstreek om rekening mee te houden. Karel Henckens ijvert samen met Harry Vorselen van Wijngoed Thorn in Nederlands Limburg om een grensoverschrijdende herkomstbenaming te verkrijgen voor de Maaslandse wijnen. Als beide Limburgen hierin slagen dan is het een primeur van wereldformaat. Het zou de enige plaats ter wereld zijn waar een herkomstbenaming zich uitstrekt over twee landen.

Jef en Jaak

De wijngaard is momenteel ruim 6 hectare. Op deze oppervlakte staan maar liefst 27.000 wijnstokken. Karel probeert het meeste werk zelf te doen, geholpen door de meest vernuftige machines. Maar desondanks kan Karel niet zonder de hulp van Jef en Jaak die hem tijdens de drukkere periodes bijstaan. Dit duo is van onmisbare waarde in de wijngaard waar het werk arbeidsintensief is. In Aldeneyck zijn Jef en Jaak uitgeroeid tot lokale beroemdheden.

Wijngaard Aldeneyck 6 (Karel Henckens)De steen

Midden in de wijngaard onder drie bomen, staat een enorme steen (symbool voor de Maaslandse terroir)  . Op deze plaats heb je een prachtig uitzicht op de helling waarop de wijngaard is aangeplant. Het is hier dat Karel zich regelmatig installeert met een glas wijn uit eigen wijngaard. Vanop deze steen en in dit prachtige Maaslandse decor overpeinst hij zijn leven. Tot wat passie en een droom kan leiden…

Pietershof 13 Voeren: Pietershof

Piet Akkermans van wijndomein Pietershof, stond tot in het begin van de jaren ’90 aan het hoofd van een aantal bloeiende restaurants in de Randstad in Nederland. Maar hij kwam op een punt waarop hij zich de cruciale vraag stelde: is dit het nu? Wil ik dit hectische leven tot mijn 65ste…? Het groeiende verlangen naar een rustiger leven deed Piet in 1996 terugkeren naar de prachtige Voerstreek, naar domein Pietershof in Teuven.

Pietershof 3 - Piet Akkermans Het zalige nietsdoen

Het zalige nietsdoen heeft Piet amper een jaar volgehouden. Omdat het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, ging hij op zoek naar een nieuw project om zich in vast te bijten. Zijn schoonbroer, die een wijnhandel had, opperde het idee om een wijngaard aan te planten aan Pietershof. In de Voerstreek is er namelijk geen gebrek aan prachtige hellingen die hiervoor dienst kunnen doen. Piet zag graten in dit idee en in 1997 plantte hij zijn eerste wijnstokken aan. Helaas stelde hij vast dat zijn wijnstokken het niet goed deden. De reden was de ongeschikte dieperliggende zware leembodem van rivierslib.

Het ligt niet in Piet zijn aard om bij de pakken te blijven zitten. Het tij keerde toen hij de kans kreeg om het domein Crindael te kopen in Sint-Martens-Voeren. Maar na serieuze lessen te hebben getrokken uit zijn vorige avontuur, besloot hij de zaken doordacht aan te pakken. Piet liet deze keer grondiger bodemonderzoeken en –analyses uitvoeren door een instituut in de Elzas dat gespecialiseerd is in bodemonderzoeken voor de wijnbouw. Hieruit bleek dat het perceel een uitstekende kalkhoudende en mineraalrijke bodem heeft. De ideale bodem voor de pinot blanc-, pinot gris- en de chardonnay-druiven. En in 2000 werden de wijnranken van deze druiven aangeplant op Crindael.

Pietershof 6Goud

Dat deze grond prachtige wijnen oplevert, werd bevestigd in 2006. De Vereniging van Vlaamse Sommeliers, riep de “Pietershof Crindaeler Chardonnay 2003 uit als de beste wijn van het land. Na diverse prijzen in de daarop volgende jaren won de voor het eerst gepresenteerde “Cremant de Crindael 2009” goud op de Megavino 2010. Kortom, dit wijndomein is glansrijk gelanceerd op de wijnmarkt!

Picknick in de wijngaard

Naast een verblijf in het sfeervolle en ruime landhuis en/of een rondleiding met proeverij, kan je op deze wijngaard terecht voor een originele picknick te midden van de wijnranken. Er is een formule met gps uitgewerkt, waarmee je de streek te voet kan verkennen. Het eindpunt van deze wandeling is de wijngaard Crindael waar bij aankomst een rijkelijk gevulde picknicktafel zal klaar staan. Gezelligheid troef in dit kader!

Opvolging

Het is overduidelijk dat Piet Akkermans in zijn element is met de werkzaamheden in de wijngaard, het maken van wijnen en het contact met de talrijke gasten en wijnproevers. Voor hem mag dat nog een aantal jaren zo doorgaan alhoewel hij zich op zijn 63ste realiseert dat dit niet kan blijven duren. In zijn familie is er vooralsnog geen opvolger omdat zijn kinderen allemaal actief zijn in de kunstwereld. Zijn wens is om op termijn het bedrijf, maar ook zijn kennis en ervaring over te dragen aan een enthousiaste man of vrouw die hun sporen reeds verdiend hebben en die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging in een mooie stiel en in een prachtige omgeving. (Artikel van mij uit Grande 2011)