Smakelijk Limburg: bier

Kerkom 4
Als je Limburg binnenrijdt dan word je langs de autosnelweg begroet door een bord met boodschap: ‘De Limburgers heten u welkom.’ En dat doen ze het liefst met één van de talrijke wijnen en bieren uit de streek. In Limburg zijn verscheiden wijngaarden die jaarlijks wijnen produceren van zeer goede kwaliteit. Ook wat de bieren betreft, leveren de Limburgers formidabel  gerstenat af. Een verkenning van enkele Limburgse brouwerijen dient zich aan.

Limburgse bieren

Kerkom 3

Sint-Truiden: Brouwerij Kerkom
‘Wij brouwen het hier, wij drinken het hier en leveren wat over is.’ Dit is de leuze van de brouwershoeve in het landelijke Kerkom, een deelgemeente van Sint-Truiden. De brouwerij is ondergebracht in een typisch Haspengouwse vierkantshoeve. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze bier gebrouwen.

Kerkom 1

De brouwerij werd opgericht in 1878 door Evrard Clerinx, een student geneeskunde die in zijn voorlaatste jaar besloot om zijn carrière over een andere boeg te gooien. De zaak ging vervolgens over van vader op zoon tot in 1968 de kleinzoon, Jean Clerinx, de brouwerij noodgedwongen moest sluiten.

Bink
Maar het brouwersbloed kruipt waar het niet gaan kan. En in 1988 blaast Jean de brouwerij nieuw leven in. Met de lancering van de blonde Bink was het duidelijk: er is meer dan ooit leven in deze brouwerij! Bink is de spotnaam voor inwoners van Sint-Truiden.
De blonde Bink is een fris, licht bier met hoppige neus en een bittere nasmaak. De ideale dorstlesser voor de talrijke wandelaars, fietsers en levensgenieters die hier neerstrijken.

Kerkom 11In 1999 neemt bierbrouwer en –liefhebber van het eerste uur, Marc Limet, de brouwerij over van Jean Clerinx. Marc raakte op jonge leeftijd gefascineerd door bier en de vele verschillende facetten van deze drank. Door de jaren heen specialiseerde Marc zich in het brouwen van bier en groeide het idee om een eigen brouwerij te hebben. En zo geschiedde.

 


Seizoensbieren

Marc creëerde de Bloesem Bink. Dit bier werd gebrouwen naar aanleiding van de 50ste bloesemwijding in 2000. Het is een seizoensbier dat elk jaar in de lente wordt gebrouwen. De Bloesem Bink dankt zijn smaak onder andere aan de toevoeging van honing van Sint-Truiden en de befaamde perenstroop uit Vrolingen.

Naast de Bloesem Bink brouwen ze nog een ander seizoensbier: het Winterkoningske. Dit is het ideale bier om de koude winteravonden hartverwarmend en ouderwets gezellig te maken.

Limburgs strafste
Het gamma van de brouwerij is ondertussen uitgebreid met tal van smaakvolle bieren, elk met hun eigen karakter.

Het is Marc Limet die Limburgs strafste op zijn naam mag schrijven. Dit is het strafste bier van Limburg en één van de beste van het land: Winterkoningske Grand Cru. Dat het een straf bier is, blijkt uit het alcoholvolume van maar liefst 13%. Door het gebruik van verschillende mouten krijgt het bier toetsen van chocolade, koffie en sherry.

Kerkom

Aan de toog
Marc is één van de gelukkige die van zijn passie zijn beroep heeft kunnen maken. En deze passie deelt hij heel graag.  Je kan aan de toog gaan zitten met de brouwer en ingewijd worden in de bruisende wereld van het bier brouwen.

Jessenhof 4Hasselt: ‘t Jessenhofke
Drink matig doch regelmatig, …! Het is onder dit motto dat Gert Jordens met volle overgave bieren brouwt.

Zoals elk rechtgeaarde Belg drinkt Gert van biobrouwerij ’t Jessenhofke graag een goede pint. Het is deze voorliefde voor bier die hem naar een bierfestival leidde. Op dit festival kwam hij in contact met de Hamse biergilde die een workshop organiseerde om zelf bier te leren brouwen. Gert nam de proef op de som en volgde deze workshop. Voor hij het goed en wel besefte, had de brouwersmicrobe hem stevig beet. Eens thuis gekomen, ging hij zelf aan de slag. De vele experimenten, een opleiding Brouwer en een cursus Biersommelier leidden tot het gekende resultaat: de oprichting van een eigen brouwerij ’t Jessenhofke.

Biobier
Dat Gert goed bezig was, bleek in 2002. In dit jaar won zijn bier, Jessenhofke tripel, een Limburgse wedstrijd voor amateurbrouwers. De toon was gezet.

Een tiental jaren nadat Gert zijn eerste bier brouwde werd ’t Jessenhofke in 2010 officieel erkend als brouwerij. Wat ’t Jessenhofke zo uniek maakt, is dat ze biobieren maken en dat hun bieren op een duurzame, ecologische manier worden gebrouwen.

‘t Jessenhofke Maya is een mooie getuige van dit groene gedachtegoed. Dit bier is het enige ter wereld dat cradle-to-cradle gebrouwen wordt. Dat wil zeggen dat ze de ingrediënten in  een productfase opnieuw gebruiken voor de volgende productiefase.

De bieren van ’t Jessenhofke worden in het hele land geschonken. Maar ondertussen zijn de biobieren ook al verkrijgbaar in 9 andere landen waaronder de Verenigde Staten.

Jessenhof 2Knoflook
Gert zijn liefde voor het brouwen heeft hij van geen vreemde. Zijn grootvader was meesterstoker bij de Hasseltse jeneverstokerij Severy. Hij heeft zijn passie voor het werken met kruiden van zijn grootvader geërfd. Hij raakte toen al enorm gefascineerd door het feit dat je met kruidenmengelingen zo’n fantastische smaken kon verkrijgen.

Gert zijn experimenten met verschillende ingrediënten leveren verrassende resultaten op. Als er één ingrediënt is dat je niet in bier verwacht dan is het knoflook. Maar het is net door toevoeging van dit kruid dat zijn bier zich onderscheidt van de rest. Knoflook wordt standaard in elk bier van ’t Jessenhofke toegevoegd en geeft de bieren een eigen karakter en typische smaak. Het idee om knoflook aan bier toe te voegen, schoot hem binnen toen hij bij toeval een boek over de Egyptenaren aan het lezen was.

Brouwer voor één dag
In ‘t Jessenhofke nodigen ze regelmatig gasten uit om mee te helpen met het maken van proefbrouwsels. Als je brouwer voor één dag wil zijn dan kan je het hele brouwproces van op de eerste rij mee volgen. Gepassioneerd door het gouden gerstenat, laat Gert je mee kijken in zijn brouwketels. Eens het bier klaar is, ga je naar huis met je eigen gebrouwen bier!

Tijdens een workshop van één dag kunnen bijvoorbeeld chocoladebieren, braambesbieren en dergelijke gebrouwen worden, afhankelijk van de inspiratie op het ogenblik. Noem een smaak en Gert gaat de uitdaging aan om er een bier van te maken.

(Artikel van mijn uit Grande 2011)