Hallo, mijn naam is Paul Smith

Paul 1Toegegeven, ik heb dit jaar nog niet veel tentoonstellingen gezien. Ik ben wél van plan om er veel te gaan zien. Maar ik weet nu al dat de tentoonstelling ‘Hallo, mijn naam is Paul Smith’ één van mijn topfavorieten is. Het Modemuseum van Hasselt heeft een prachtige tentoonstelling aan de Britse designer gewijd. De kleurrijke tentoonstelling toont hoe het merk ‘Paul Smith’ evolueerde van een klein winkeltje in Nottingham tot een wereldmerk met winkels van New York tot in Tokyo.Paul 4 Paul Smith staat voor kleur, veel kleur. Dat word je meteen duidelijk als je het Modemuseum binnenkomt. Gaandeweg krijg je een introductie in het leven en werk van Paul Smith. Je ziet hoe het in de jaren ’70 allemaal begon in een achterstraatje in Nottingham in een winkeltje van 3 op 3 meter zonder vensters. Paul Smith showde zijn collectie in de beginjaren op een hotelkamer. Hij toonde er een handvol hemden die uitgespreid lagen op het bed. Er kwam toen maar 1 bezoeker over de vloer. Maar deze kocht de kleine collectie meteen. Gestaag maar traag maakte Paul Smith zich op om een vliegende start te nemen.

Paul 3Paul Smith staat voor creativiteit en traditioneel vakmanschap. Zijn inspiratie haalt hij uit het dagelijkse leven. Als hij op pad is dan heeft hij altijd een fototoestel en een notitieboekje bij. Op die manier zal hem niets van mogelijke inspiratiebronnen voor een volgende creatie ontgaan.

Paul 7En dan moet je weten dat Paul Smith eigenlijk professioneel wielrenner wilde worden! Het lot heeft hier overduidelijk helemaal anders over beslist. Op zijn 15de verliet hij de schoolbanken al om in een kledingmagazijn te gaan werken. Door een ernstig ongeluk op zijn 17de belandde hij voor maanden in het ziekenhuis. Na zijn verblijf leerde hij studenten kennen van de kunstacademie. Als snel kwam hij op het pad van mode en design. Pauline Denyer, docent aan de kunstacademie in Nottingham, motiveerde hem om een eigen shop te openen. Zij is modeontwerpster van opleiding en tekende de eerste collecties. Paul en Pauline huwden, ze werden een onafscheidelijk duo. Dankzij de onvoorwaardelijke steun en inbreng van zijn vrouw Pauline werd het een toonaangevend merk van internationaal formaat.

Paul 5
Paul Smith heeft tal van samenwerkingen aangegaan. Een eerste samenwerking was met het automerk Mini. Als grote fan van Mini ontwierp hij een Limited Edition van de wagen. Ook voor Evian ontwierp hij flessen. Zo is er een hele lijst van merken die Paul Smith zijn typische twist gegeven heeft. Hij ontwierp tot postzegels toe!

Paul 10Paul Smith is ondertussen 68 jaar en nog heel actief in het bedrijf. Er komt niemand op de catwalk zonder de zegen van de designer. Hij ontwerpt zelf, kiest de stoffen en de prints, bepaalt waar Paul Smith-winkels openen etc… Hoe groot het merk ook geworden is, hij blijft er persoonlijk op toezien dat alles verloopt volgens de regels van de Paul-Smith-kunst. De tentoonstelling werd gemaakt in zeer nauw overleg met Paul Smith en bevat stukken uit zijn persoonlijk archief. Ze zijn in Hasselt terecht fier dat deze expo in het Modemuseum plaatsvindt. Het is de enige locatie in Europa waar ‘Hallo, mijn naam is Paul Smith’ te zien is. Ze komt van Londen en na Hasselt reist de tentoonstelling door naar Singapore en Tokyo.

PaulWat mij betreft… Na het bezoeken van deze tentoonstelling zal ik nog iets verliefder kijken naar een etalage waar Paul Smith-artikelen uitgestald liggen. Zeker nu ik weet wat een fascinerend en kleurrijk figuur er achter het label zit.

Paul 9

Modemuseum Gasthuisstraat 11 3500 Hasselt http://www.modemuseumhasselt.be
‘Hallo, mijn naam is Paul Smith’ loopt nog tem 7 juni 2015 Van dinsdag tem zondag (10u – 17u).