Piet en de billen

Blote Billentheater Onderaan de kerk van Genk-centrum vind je het Blote Billentheater. Dit theater leidde al tot heel wat hilariteit onder de bezoekers. De porseleinen zitjes van dit theater zijn gemaakt door Piet Stockmans in het o zo typische Stockmansblauw. Hij kwam op het lumineus idee om de billen van de jongens en meisjes van de Scouts van Genk-centrum in te inkten en er een afdruk van te nemen. Hun billenafdruk werd vervolgens in gebakken op de porseleinen zitjes en zo vereeuwigd. Om er geen twijfel over te laten bestaan over de eigenaar van de billen, hebben de scouts hun naam bij hun exemplaar geschreven. Hoewel het sowieso wel duidelijk zichtbaar is welke de meisjes- en jongensbillen zijn. Ik ben benieuwd hoeveel van deze Scouts binnen een tiental jaren nog op hun eigen billen passen van toen.

Ble

Een beetje verderop in de Molenstraat kom je het nieuwe appartementsblok ‘Blé’ tegen. Blé betekent ‘blauw’ in het Grieks. Als je in Genk ‘blauw’ zegt dan is het maar een kleine sprong naar het Stockmansblauw. In het atelier van Studio Pieter Stockmans op C-mine werden een honderdtal porseleinen tegels vervaardigd. Deze handgemaakte tegels sieren de gevel van de blok en geven een leuke twist aan het gebouw. Het is tevens Genks design dat het straatbeeld extra kleur geeft.

Als je op C-mine bent dan moet je zeker eens gaan kijken bij Studio Pieter Stockmans. Het gebouw op zich is al een fraai exemplaar van industriële architectuur.  Maar je zal er versteld staan wat er allemaal in porselein gemaakt wordt. Hun klanten bevinden zich tot ver buiten de landsgrenzen en er zitten tal van ronkende namen tussen. Zoals het champagnehuis Dom Pérignon!