In het Bed van Napoleon

Bed v Napoleon 1  Af en toe kan het eens gebeuren dat ik de provinciegrenzen oversteek om eens te gaan kijken wat er elders te zien is. Reden van deze oversteek is een goede ouderwetse face-to-face chatsessie! Plaats van afspraak: bistro Het Bed van Napoleon. Bijpraten gaat nu eenmaal beter met een hapje en een glas wijn.

DSC_0471
De bistro is goed verscholen in de Chartreuzenbos in Linden (Vlaams-Brabant). Ik moest wel wat hindernissen nemen om er te geraken. Mijn gps en ik zijn veruit beste vrienden. Maar ik moet deze vriendschap herbekijken.Toen het erop aan kwam, haakte hij af. Dat doen vrienden niet. En als hij operationeel was dan had hij niet altijd door dat hij instructies moest geven voor een doorsnee auto. En geen terreinwagen of een fiets. Daar ik vaak het gevoel had dat ik op de Lindens fiets/bospaden aan het rijden was… Eens het verlossend bericht ‘u heeft uw bestemming’ bereikt, wachtte een leuke verrassing. Op de hoek van de straat, zo goed als in het veld ligt het Bed van Napoleon.

Bed v Napoleon 10 Een lieflijk huisje dat een sfeervolle bistro huisvestigt. Een heerlijke kaart en goede wijn. Meer moet het uiteraard niet zijn.

Ik wil het toch graag hebben over de naam van de bistro.Op het voorblad van hun menukaart lees je het hele verhaal. Een korte samenvatting. We zijn in mei 1810. Op een stormachtige avond is Keizer Napoleon Bonaparte in deze streek voor een inspectiereis. Hij en zijn gevolg zijn op weg naar Leuven. De groep trekt door bossen en moerassen maar raakt in Linden hopeloos verloren. In de verte zien ze een een licht branden. Ze komen aan bij een hoevetje. Hier bieden de bewoners het gezelschap een maaltijd en een bed aan. Wat in de smaak valt na een helse tocht.
De dochter van de boer valt echter ook iets te fel in de smaak van Napoleon… Algauw blijkt dat de jonge boerendochter zwanger te zijn. Beroering alom in Linden. Maar de pastoor zocht naar een oplossing. Nadat hij allerlei instanties gecontacteerd heeft, zijn wij een jaar verder. Het kindje is ondertussen geboren en luistert naar de naam Napoleon. Er werd naarstig gezocht naar een goede partij voor het meisje. En die tevens het zoontje als het zijne zou grootbrengen. De Lindense pastoor vindt een valable kandidaat in een vooraanstaande Lindense familie. En zo loopt alles goed af. Het authentieke bed waar het allemaal mee begon zeg maar, staat nog in het Bed van Napoleon.

Of het verhaal waar is dat Napoleon daar is geweest… Ik weet het niet. Het is alvast een leuk verhaal. Maar feit is dat ik er heel zeker wél ben geweest! En dat het de moeite was.


Bed v Napoleon 5
Het Bed van Napoleon
Kortrijkstraat 101
3210 Linden
http://www.hetbedvannapoleon.be