Emile wordt 150

EmileReden genoeg om dit te vieren! Het hele jaar door staan er tal van activiteiten op de agenda die gewijd zijn aan de 150ste verjaardag van de Genkse landschapsschilder Emile Van Doren.

Het vergt voor heel wat Genkenaren onder ons serieus wat inlevingsvermogen om de stad in te beelden als het typisch Kempens boerendorp dat het in de 19de eeuw was. In Genk woonden er toen om en bij de 2000 inwoners. Ze leefden van hun boerderijen. Het landschap bestond uit heidevlakten, spiegelende vennen, zompige moerassen en zandduinen. Het toen zo rustige Genk was een toevluchtsoord voor Brusselaars die hier op vakantie kwamen. Ook landschapschilders werden aangetrokken door de schoonheid van het Genks landschap. Emile Van Doren was één van hen die je regelmatig met zijn schildersezel in de natuur kon spotten. 
Emile Van Doren werd geboren in een Brusselse slagersfamilie. Na zijn humaniora schreef hij zich in aan de universiteit voor een opleiding farmacie. Maar hij had nooit de ambitie om ook maar iets te doen met deze studie. Het was meer om de lieve vrede te bewaren bij zijn thuis. Terwijl mama en papa Van Doren dachten dat zoonlief op weg was om apotheker te worden, zat Emile op de banken van de Brusselse academie.

In navolging van zijn docent, Joseph Coosemans, kwam hij naar Genk om te schilderen. Het dorpje had toen al naam en faam als schildersdorp. Emile Van Doren kwam voor het eerst aan in Genk in 1891.

In Genk werd hij niet alleen verliefd op de natuur maar ook op zijn toekomstige echtgenote, Cidonie Raikem. Zij baatte de herberg uit aan de stationsstraat waar Emile verbleef. De herberg, hotel ‘Des Artistes’, groeide uit tot een ontmoetingsplaats van kunstenaars, schrijvers en toeristen. Het hotel was voor Van Doren een ideale plaats om zijn werken tentoon te stellen.

Emile 2

Het ging hem in Genk voor de wind. Zijn schilderijen vielen in de smaak bij de adel en de rijke burgerij. Ook in koninklijke kringen genoot Van Doren bekendheid. Koning Leopold II verwierf werk van zijn hand. En koning Boudewijn kocht een stuk dat een plaats kreeg aan de muur in Opgrimbie.

Emile en Cidonie lieten in 1913 hun villa bouwen. De prachtige villa lag op wandelafstand van het centrum en kreeg de naam Le Coin Perdu. In deze ietwat afgelegen villa kon Emile in alle rust en luxe werken aan zijn schilderijen.

Emile 6

De kunstenaarswoning is geschonken aan de stad. Maar het was de uitdrukkelijke wens van de familie dat de villa een culturele bestemming kreeg. Het is momenteel een museum gewijd aan zijn vroegere bewoner. Waar beter komen de werken van de schilder beter tot zijn recht dan in zijn eigen atelier?

Op de agenda:
Van 12 april tot en met 14 juni 2015 loopt er een retrospectieve tentoonstelling Van Doren in de galerie van C-mine.
Op 12 april start ook een tentoonstelling over het leven en werk van de meester van de Kempen. Deze vindt plaats in het Emile Van Dorenmuseum. Deze tentoonstelling is vanaf dan het hele jaar door te bezichtigen tijdens openingsuren.

Kristof Reulens, drijvende kracht achter het museum, plant een aantal lezingen over het werk en leven van Emile Van Doren. Daarnaast is er een nieuw boek in wording over de schilder en zijn landschap.

Kortom, dit wordt het jaar van Emile Van Doren. Een verdienstelijk man van 150 krijgt nu eenmaal de nodige aandacht.

Emile Van Dorenmuseum
Henri Decleenestraat 21
3600 Genk
http://www.emilevandorenmuseum.be
facebook.com/emilevandorenmuseum