Op stap met mijnheer pastoor

Jenever1Het was afgelopen zondag in het Jenevermuseum van Hasselt kiezen tussen een rondleiding gegeven door een chef-kok of door mijnheer pastoor. Zit er blijkbaar toch ergens een katholiek meisje verscholen in mij? Of is het eerder uit nieuwsgierigheid naar wat mijnheer pastoor over de geestrijke drank te vertellen heeft? Ik weet het niet. Maar de keuze is gemaakt. Ik zal anderhalf uur achter mijnheer pastoor aanlopen. Wie had dat nog ooit gedacht! Jenever 5Helemaal uitgedost in mijnheer-pastoor-outfit worden we rondgeleid in het vernieuwde jenevermuseum. Hij laat ons alle hoeken en kanten van het museum zien. De geschiedenis, het productieproces, de moutzolder, oude reclame-affiches, etc. Mijnheer pastoor wijdt ons vakkundig in in de geheimen van jenever. Onderweg geeft hij ons mee waarom het af en toe gebeurde dat de nonnen op scholen vroeger Elixir d’Anvers gaven aan de meisjes. En hij meldt dat jenever oorspronkelijk als geneeskrachtig middel gebruikt werd. Het hoofingrediënt, jeneverbes heeft een heilzame werking op lijf en leden. Onze feitenkennis over jenever stijgt met de minuut! Jenever 1Het jenevermuseum is ondergebracht in de voormalige jeneverstokerij van Stellingwerff/Theunissen. Dankzij de vernieuwing van het museum is het een heel interactieve locatie geworden. De focus ligt duidelijk op beleving. Aan de hand van filmpjes en aanraakschermen baant de individuele bezoeker zich een weg doorheen de wereld van jenever. Jenever 23 Hasselt en jenever. Het één is onlosmakend met het ander verbonden. De toptijd van de jeneverindustrie gaat terug tot in de 17de-18de eeuw. Toen bevonden zich een 50-tal stokerijen in de Hasseltse binnenstad. Overal in de stad vind je nog sporen van het jeneververleden terug. Denk maar aan brasserie/hotel De Groene Hendrickx. Dit pand aan de zuivelmarkt is gevestigd in één van de vele voormalige jeneverstokerijen. Je kunt er zelfs in de jeneverkamer overnachten. In de nabijgelegen Raamstraat vind je de oude jeneverstokerij van het alom bekende jenevermerk Smeets. Dit gebouw wordt momenteel omgetoverd tot een verlengstuk van modezaak La Bottega. Kortom, in Hasselt loert de jenever altijd om de hoek. De toeristische dienst biedt een jeneverwandeling aan. Wil je het echt ijverig en grondig aanpakken dan combineer je natuurlijk een bezoek aan het museum met een jeneverwandeling. Vergeet onderweg niet te proeven! Jenever 12Na de rondleiding levert mijnheer pastoor ons af aan het proeflokaal. Na al die informatie krijgt een mens goesting in een borrelke. Hier laat ik echter de typische graanjenever aan mij voorbijgaan. Ik moet toegeven dat de smaak niet zo mijn ding is. Misschien moet ik er meer van ‘degusteren’ om aan smaakgewenning te doen en het te appreciëren? Ik houd het voorlopig bij de ietwat zoeter variant. Gezondheid! JeneverJenevermuseum Witte Nonnenstraat 19 3500 Hasselt http://www.jenevermuseum.be