Design- en architectuurwandeling

Carbon

De design- en architectuur wandeling is sinds dit jaar lichtjes gewijzigd. Het design gedeelte van de wandeling vindt plaats in het Botta-gebouw langs de Jaarsbeurslaan in Genk. Op de vierde verdieping bevindt zich de Cosmopolitan Gallery van Koen Van Mechelen. Hier krijg je een introductie over het werk en leven van de kunstenaar.

Het architectuur gedeelte focust zich op het nieuwe stadsplein, de bibliotheek en het Carbon hotel.
Genk is een relatief jonge stad. Wist je dat Genk pas sinds 2000 de titel van stad gekregen heeft? Voor de ontdekking van de steenkool, was Genk een typisch, klein Kempens boerendorp van weinig betekenis. In het verleden hebben er zich ook geen noemenswaardige taferelen afgespeeld. Dat wil zeggen dat wij geen historische gebouwen in het stadscentrum hebben.

Bij een jonge stad horen moderne gebouwen. Pronkstukken zijn zonder twijfel de bib en het Carbon hotel. Zij staan sinds 2008 langs het vernieuwde Stadsplein.

Carbon 2
Een Genks architectenbureau heeft bij het ontwerpen van het hotel het steenkoolverleden vakkundig verweven in de architectuur. Niet alleen de naam Carbon verwijst naar steenkool. Maar ook de gekozen kleuren. Kijk maar naar de donkere baksteen. Als de zon er op schijnt dan zie je dezelfde schittering als wanneer je een stukje steenkool in het zonlicht houdt. Zo zijn er nog meer leuke en interessante wetenswaardigheden verbonden aan de architectuur van dit hotel.

bib
De Genkse bib baadt in één en al daglicht dankzij het vele glas. Als je de bib binnenkomt dan valt dit meteen op. De architecten hebben geprobeerd om een heel warme, huiselijke sfeer te creëren. Met het gebruik van houten parket, het daglicht en de vele zetels krijgen de bezoekers het gevoel alsof ze iemands grote woonkamer binnenwandelen. Je kan er in alle rust grasduinen tussen de duizenden boeken.

DSC_0102
Het stadhuis is het “oudste” gebouw op het Stadsplein. En dateert uit 1980. Eén van de architecten van het gebouw is de vader van Andrea Croonenberghs.

Vlak voor het stadhuis staat de Colonna di Genk oftewel de Zuil van Genk. Deze marmeren zuil staat symbool voor de Genkse bevolking. De zwarte steen in het midden verwijst natuurlijk naar ons mijnverleden dat Genk gemaakt heeft tot wat het nu is.