Koen en de kip

koen-van-mechelen 4-Onlangs mocht ik een design- en architectuurwandeling gidsen in Genk. Deze rondleiding is sinds dit jaar ietwat gewijzigd. Er is nu een bezoek aan de Cosmopolitan Gallery in de toer geïntegreerd. De galerij bevindt zich in het Botta gebouw aan de Jaarsbeurslaan in Genk. De Cosmopolitan Gallery biedt onderdak aan Koen Van Mechelen zijn creaties. Toen ik vertelde dat we op pad gingen naar de galerij van Koen Van Mechelen,  borrelde vaak gehoorde opmerkingen op uit de groep. Opmerkingen in de aard van: “aha dat is die ene met zijn kippen.” Of:  “Die doet toch iets kippen?” Inderdaad de link tussen Koen Van Mechelen en de kippen valt niet te ontkennen. En ja, een kunstenaar die de kip en het ei als veelzijdige muzen gebruikt … Wel dat roept blijkbaar uiteenlopende meningen op.

Koen Van Mechelen 4Yannick van de Cosmopolitan Gallery introduceerde ons in de wereld van Koen Van Mechelen. Een wereld die zoveel diverser is dan de kip en het ei.

Het Cosmopolitan Chicken Project is één van de projecten waar Koen mee bezig is. Dit project is een zoektocht naar de universele kip. Sinds de start van dit project in 1998 kruist Koen kippen van verschillende landen en regio’s. Het ultieme doel is om een kip te kweken die genen heeft van alle kippensoorten die wereldwijd rondscharrelen. Momenteel loopt de 17de generatie gekruiste kippen rond. Van Mechelen heeft met professor Cassiman het Cosmopolitan Chicken Research Project. Professor Cassiman doet onderzoek naar de menselijke genetica. Samen met de professor onderzoeken ze wat de genetische resultaten zijn van de kruisingen.

Nog een ander project van Van Mechelen is The Walking Egg. Hiervoor is hij een samenwerking aangegaan met fertiliteitsspecialist dokter Ombelet. In dit project ligt de nadruk op de (on)vruchtbaarheid in ontwikkelingslanden. En dan is er nog de Cosmogolem. Een goedaardige houten reus met een deurtje ter hoogte van zijn hart. Deze reus staat symbool voor de universele kinderrechten. Dit project is een samenwerking met kinderpsychiater Peter Adriaenssens en Jeanne Devos. Kinderen kunnen hun angsten, geheimen, wensen en dromen toevertrouwen aan de Cosmogolem. Dit doen ze door tekeningen te posten in het deurtje. In het parkje achter jeugdhuis Rondpunt 26 staat een exemplaar van deze Cosmogolem. Het is de bedoeling dat er Cosmogolems over heel de wereld opduiken. Want overal zijn er kinderen die hulp en steun nodig hebben maar geen stem hebben om gehoord te worden.

DSC_0135Je merkt het, Koen Van Mechelen is zoveel meer dan de man en zijn kippen. Het is een ongelofelijk fascinerende wereld van kunst, biodiversiteit, cultuur, politiek en zoveel meer. Je houdt van hem of je houdt niet van hem maar toegegeven, als je weet wat er achter de schermen allemaal gebeurd en je hoort meer over zijn projecten dan kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de man met de kippen.

Botta

Cosmopolitan Gallery – Jaarbeurslaan 17 – 3600 Genk http://www.cosmopolitangallery.be
Vrij toegankelijk op vrijdag en zaterdag van 10u00 tem 18u00. Of op afspraak. Een bezoek aan de Cosmopolitan Gallery is een onderdeel van de architectuur- en designwandeling.